Kommentar

En av de personene britisk politi er mest interesseret i er den marokkansk-fødte skriftlærde Mohamed Guerbouzi.

Han har bodd i Storbritannia siden 1974, og fikk britisk statsborgerskap i 1994.

If a link is found between Guerbouzi and the bombers, it could suggest that senior al-Qaeda figures were involved. Guerbouzi was reportedly chosen by Osama bin Laden to orchestrate suicide attacks on clubs and hotels in Casablanca in 2003 when 44 were killed. He is alleged to have met Abu Musab al-Zarqawi, the Jordanian militant who has killed foreign hostages in Iraq and orchestrated attacks on US-led forces. He has strongly denied this and any links to terrorism.

The Moroccan authorities passed a 20-year jail sentence on him in his absence.

He is alleged to have chaired a terror summit in Istanbul in 2003 to finalise plans for the Casablanca attacks. The Moroccan authorities claim that Guerbouzi, who also used the name Abu Issa, handed over £45,000 in cash to couriers from the Casablanca bombers.

Guerbouzi bodde i Kilburn der han var elev av den skriftlære Abu Qatada, som går for å være Al Qaidas åndelige fører i Europa. Qatada er blant dem som myndighetene holdt på ubestemt tid i Belmarsh-fengslet, men som de ble tvunget til å slippe løs, da Overhus-komiteen som utgjør høyesterett, fant at det brøt med britiske rettsprinsipper. Han bor nå hjemme med husarrest.

At personer som Guerbouzi har kunnet bevege seg så fritt – med britisk pass kan han reise hvor han vil – vil trolig bli gjenstand for kritikk.

Guerbouzi was given British nationality in 1994. Intelligence chiefs allege that he set up a branch of the Moroccan Islamic Combatant Group in London in 2002. He has denied this.

With no criminal record here and his British passport, Guerbouzi could move around Europe at will. Half a dozen intelligence services have dossiers on Guerbouzi who has not been seen since April last year.

Etter Madrid-bombene forskanset gjerningsmennene seg i en leilighet i utkanten av Madrid. Da politiet fant dem, sprengte de seg selv i lufta. Guerbouzi er en av de siste de snakket med på telefon.

Europe’s police asked to step up hunt for Morocco-born scholar
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,22989-1686838,00.html