Kommentar

Europeiske land må endre lovverket hvis de skal ha håp om å knekke terroristene. Dagens system er helt uskikket. Det er umulig å få noen anklaget selv om alle indisier peker mot at de er skyldige.

Saken med den Madrid-mistenkte marokkaneren Jamal Zougam er et skrekkens eksempel. Det er nesten så man er fristet til å si: Spanierne lot det skje. Ut fra det man visste om denne mannen burde han vært bak lås og slå for lengst.

Men da må dagens krav til fellende bevis endres. Etter Madrid står frikjennelsene av de to marokkanerne (!) i Hamburg frem i et enda grellere lys: Madrid er prisen når systemet perfeksjon og akademiske idealer blir viktigere enn å beskytte liv og samfunn.

Zougam kom for alvor i myndighetenes søkelys etter bombene i Casablanca i mai ifjor, der 12 selvmordsbombere tok 35 uskyldige mennesker med seg i døden. Marokkanske myndigheter tipset spanske etter at han flyktet dit. Også franskmennene var interessert i ham. Likevel skjedde det ikke noe.

Despite the attention Mr. Zougam received from the three governments after the Casablanca bombings, and the discovery of his ties to several important Qaeda figures, two Spanish officials said they had been unable to develop enough evidence to charge him with any crime. One of the officials said investigators eventually eased off their scrutiny of Mr. Zougam, simply because they had so many other suspects to monitor.

«There wasn’t any physical surveillance of him, but there was an investigation,» one of the officials said. «There was not enough evidence to move against him for the Casablanca matter.»

Det er nesten så man er fristet til å si det er en smule perverst: Hva er europeerne opptatt av å presisere etter M11? At deres svar ikke skal være som USAs! Det skal ikke være den harde neve. Men etterretning, politisamarbeid, og man snakker om det på en måte så man skulle tro at i forlengelse av det står Stålsett og «verdian». Et svært dårlig tegn.

Det er nesten så man merker amerikanernes overlegenhet når NYTimes skriver:

Although it is not clear that any of the governments mishandled the case, the disclosures raise questions about the effectiveness of both their intelligence efforts and the antiterrorism cooperation among them.

Dette er disse tjenstene som står mellom oss og terroren.

Zougam hadde kontaktnettet i orden. Det var vel kjent av myndighetene:

In Spain, Mr. Zougam was questioned in August at the request of French officials investigating the claims of Pierre Richard Robert, a French jihadi who also implicated the Benyaich brothers. Although the search of Mr. Zougam’s apartment turned up Islamic militant books and videotapes, along with the phone numbers of several figures in a Madrid-based Qaeda cell, Mr. Zougam was not charged.

As far back as 2001, according to Spanish court documents, Spanish telephone intercepts showed Mr. Zougam in contact with the accused leader of that cell, Imad Eddin Barakat Yarkas, who was charged with assisting the hijackers in the Sept. 11, 2001, attacks in New York and Washington.

Zougams hadde også kontakt til 911-gjengen på andre måter:

Other Spanish intelligence information shows that Mr. Zougam was known to have met in the summer of 2001 with Mohammed Fazazi, the spiritual leader of Salafia Jihadia, the Moroccan-based militant group accused of carrying out the Casablanca bombings, according to confidential Spanish court files obtained by Jean-Charles Brisard, the chief investigator in a lawsuit by relatives of victims of the Sept. 11 attacks.

Mr. Fazazi, an imam from a prominent religious family in Morocco, preached radical sermons at Al Quds mosque, once frequented by the Sept. 11 hijacker Mohamed Atta.

Suspect in Madrid Bombings Was Under Scrutiny in 3 Countries
By TIM GOLDEN and DON VAN NATTA Jr.

Den samme Brisard hevder han sitter på dokumenter han har fått fra norsk politi som viser at Zougam besøkte mullah Krekar i Norge. Britisk politi etterforsker om han var i Storbritannia og besøkte Abu Qatada, kalt bin Ladens Europa-ambassadør.

Det fremstår et bilde av et nettverk personer som besøker hverandre og står i nær kontakt. Miljøene er kanskje ikke så store. Men de er lukkede. Likevel visste politiet i tre land mye om Zougam, nok til at han burde vært sperret inne for lang tid.

Politikerne påtar seg et stort ansvar ved å praktisere lover som er myntet på fredelige forhold på dødsforaktende terrorister. Skaden de påfører samfunnet er enorm. Langt ut over tapet av menneskeliv. Bevisreglene for fengsling i terrorsaker må endres. Hvis ikke vil hver eneste frikjente terrorist bety flere bomber.

Norge er her intet unntak. Krekar-saken har utvilsomt økt terrorfaren i Norge ved den svakhet myndighetene har utvist.