Storbritannias utenriksminister David Milliband kom med en klar og kontant beskjed etter å ha besøkt Ukraina onsdag: den roen og freden som Europa har nytt godt av siden Sovjetunionens fall, ser ut til å være over.

«We are in a situation which marks a clear end to the relative and growing calm in and around Europe since the collapse of the Soviet Union,» Mr Miliband said. «The last 15 or so years have seen a period in which Europe’s borders have been clearly demarcated. European nations have enjoyed a period of unprecedented stability.»

Det er vel bare Sveriges utenriksminister Carl Bildt som har vært like klar. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har gått den andre veien og heller dempet inntrykket av et historisk brudd. Norge vil helst ha business as usual.

To historiesyn kjemper om plassen. Moskva mener seg omringet, av et NATO som trenger seg inn på dets enemerker. I Norge finnes det ikke så få, både journalsiter, militære som politikere som uttrykker forståelse for en slik oppfatning. Men Milliband avviser en slik fremstilling. Det er ingen trussel mot Russland vil nabolandene blir demokratiske og ønsker samarbeid og medlemskap i EU og NATO. Det er deres soleklare demokratiske rett. En slik rett uttrykkes ikke like klart fra norsk hold.

«What’s happened since the fall of the Soviet Union is not a western plot. It’s a series of decision by democratic countries about the course they want to take: not a course of confrontation with Russia, but a course of engagement with the west, which I think is wholly within their rights, and which we are right to support.»

Milliband sa det var derfor han dro til Kiev, for å uttrykke britisk støtte:

Mr Miliband defended Britain’s overt support for Ukraine and its desire to see them gain future membership of Nato and the EU, despite Russia having made clear it would see these moves as provocative. He said it was right to take such a stand after «the territorial integrity of a country neighbouring Russia has been violated in such a clear way.»

«I thought it was very important at this stage to say to a friendly country like Ukraine that we are determined to support the democratic choices,» Mr Miliband told BBC Radio 4.

Georgia: David Miliband warns Russia against more aggression
David Miliband warned Russia must not use more aggression against its neighbours, as he said that the crisis over Georgia had ended an era of European stability.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂