Gerhard Schröder venter på at en høring om gassrørledningen Nord Stream 2 skal begynne i Forbundsdagen i Berlin den 1. juli 2020. Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB.

Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder, som har innflytelsesrike stillinger i den russiske energibransjen og i mange år har pleid vennskap med Russlands president Vladimir Putin, har ligget lavt i terrenget mens kritikken har haglet mot ham etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Torsdag brøt den tidligere statsministeren tausheten under en konferanse i Kocaeli i Tyrkia. Schröder fordømmer angrepet på Ukraina, men mener at eskaleringen av konflikten skyldes en politisk svikt i Vesten helt siden slutten på den kalde krigen, melder den tyske nyhetskanalen n-tv.

Etter gammelkanslerens oppfatning har en «politisk svikt» ført til Ukraina-krigen. Siden Berlinmurens fall og slutten på den bipolare situasjonen mellom Sovjetunionen og USA, «har vi ikke skapt en sikkerhetsarkitektur som gjenspeiler denne endrede situasjonen», sa SPD-politikeren under en konferanse i Kocaeli i Tyrkia. «Og krigen i Ukraina er en av konsekvensene av denne politiske svikten.»

Også Russland har gjort politiske feil de senere årene, og landets sikkerhetsinteresser rettferdiggjør uansett ikke bruk av militære midler, sa Schröder, og la til at alle bør gjøre alt som står i deres makt for å få en slutt på denne forferdelige krigen.

Vestlige sanksjoner er en forståelig reaksjon, men de bør ikke føre til at de politiske, økonomiske og sosiale båndene mellom Europa og Russland blir kuttet, sier Schröder. Dette er grunnlaget for fred og sikkerhet på kontinentet, la han til.

Schröder, som er blitt sterkt oppfordret til å frasi seg sine hardt kritiserte verv i de russiske energiselskapene Rosneft og Gazprom, snakket ikke om Putin til pressen, men valgte i stedet å fremheve den tyrkiske president Recep Tayyip Erdogans rolle som fredsmegler.

Selv dro Schröder til Moskva i begynnelsen av mars for å snakke med Putin, uten at tyske myndigheter var orientert.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.