Former German chancellor Gerhard Schroeder birthday reception in

Bildene av eks-kansler Gerhard Schrøder som utveksler koz & klemz med president Putin provoserer tyskerne kraftig. «Makabert» skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Koz og klemz? Ja, eller geherzt und geknuddelt, som FAZ skriver: omfavnet og kost med. Intet mindre. Geknuddelt.

Bildet av en lattermild Schröder som blir omfavnet og kost med av sin venn Vladimir i det tidligere tsar-palasset mens tyske soldater er gisler hos fanatiske Putin-beundrere er makabert. FAZ-kommentator Thomas Holl

Anledningen var eks-kanslerens 70-årsdag, de to har vært på vennskapelig fot i mange år. Putin var invitert til en mottakelse i regi av Nord Stream mandag. Schröder er ansatt i Nord Stream, et gassrør-selskap kontrollert av Gazprom.  Det russiske statsmonopolet Gazprom pumper gass til Tyskland gjenom Nord Stream sin rørledning på bunnen av Østersjøen.

Vel har Schröder gått av som kansler for mange år siden, men dette handler om politisk fingerspitzgefühl. Det er svært spent mellom vesten og Russland, ytterligere sanksjoner er nettopp lansert. Til overmål holder pro-russiske separatister i Ukraina sju gisler fra OSSE – blant dem tre tyske offiserer. I denne situasjonen blir dissonansen høy og skjærende.

Konflikten i Øst-Ukraina er i ferd med å eskalere – og eks-kansler Gerhard Schröder feirer bursdag med Vladimir Putin. Han gjør den tyske utenrikspotikken til latter,

skriver Roland Nelles på Spiegel Online. Schröder ser ut til å ha glemt at han som tidligere kansler må opptre ansvarlig, i disse tider må en eks-regjeringssjef forstå at han må holde Sicherheitsabstand – trygg avstand til Putin.

Det hadde hjulpet om eks-kansleren kunne brukt sin innflytelse til å snakke fornuft til sin venn Putin. Kanskje gjør han det også, men desverre er det overhode ingenting som tyder på det. Synd.

En tysk regjeringstalmann, sitert av Reuters, sier at Schröder «ikke representerer den tyske regjeringen» og «har sluttet i aktiv politikk».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.