Nytt

Bildene av eks-kansler Gerhard Schrøder i hjertelig omfavnelse med president Putin i St. Petersburg provoserte tyskerne kraftig i 2014. «Makabert» skrev Frankfurter Allgemeine Zeitung. Anledningen var eks-kanslerens 70-årsdag, de to har vært på vennskapelig fot i mange år. Putin var invitert til en mottakelse i regi av Nord Stream. Schröder er ansatt i Nord Stream, et gassrør-selskap kontrollert av Gazprom. Det russiske statsmonopolet pumper gass til Tyskland gjennom Nord Streams rørledning på bunnen av Østersjøen.

Statsminister Angela Merkel sier hun ikke har noen planer om å melde overgang til det private næringsliv når hun en gang gir seg i politikken.

I et intervju med avisen Bild kritiserer den tyske lederen også sin forgjenger Gerhard Schröder for å ha takket ja til en styreplass i den russiske oljegiganten Rosneft.

På spørsmål om hun senere ønsker seg en næringslivsjobb, er hun klar på at det vil hun ikke.

– Jeg synes ikke det Schröder gjør, er ok, framholder hun.

Sosialdemokraten Schröder er en venn av Russlands president Vladimir Putin. Bare uker etter at han gikk av som statsminister i 2005 ble han leder for aksjonærenes komité for Nord Stream-rørledningen, som fører gass fra Russland til Tyskland via Baltikum. Mesteparten av prosjektet er eid av det statlige russiske gasselskapet Gazprom.

Noen uker før Tyskland holder valg på ny nasjonalforsamling har Schröder møtt kritikk igjen ved å si ja til å sitte i styret til den statskontrollerte oljegiganten Rosneft. Lønnen er på nær 4 millioner kroner før skatt.

Rosneft er gjenstand for vestlige sanksjoner på grunn av russiske myndigheters rolle i konflikten i Ukraina.

Merkels fremste rival i valget, sosialdemokraten Martin Schulz, sier at Schröders stilling skaper bekymring. Men han mener samtidig at dette er en privatsak for Schröder.