Gerhard Schröder ankommer St. Petersburg International Economic Forum den 7. juni 2019. Foto: Vladimir Smirnov / Pool via AP / NTB.

Tysklands regjering må innføre sanksjoner mot tidligere statsminister Gerhard Schröder fordi han representerer den krigførende russiske president Vladimir Putins interesser, krever menneskerettspolitisk talsmann for unionspartiene CDU/CSU i Forbundsdagen, Michael Brand.

For tyske skattebetalere og den tyske rettsstaten er det ikke lenger rimelig at en tysk borger som er delaktig i finansieringen av den brutale krigen i Ukraina, ikke er på sanksjonslisten bare fordi han har vært SPD-leder og tysk statsminister, sier Brand til Der Tagesspiegel.

For ham er Schröder nå mindre en eks-statsminister og mer «en utenlandsk agent for Putin, i alle fall substansielt, og det er slik han nå må behandles».

Eventuelle sanksjoner ville føre til frysing av Schröders bankkontoer og gjøre det vanskelig for ham å reise fritt i Europa, skriver den tyske avisen.

Schröder, som har pleiet forbindelser og vennskap med Putin i mange år, er rådgiver for Rosneft og ble nylig utnevnt til styremedlem i Gazprom, samtidig som Russland håver inn store inntekter på grunn av energieksporten.

Den tidligere SPD-lederen, som var Tysklands statsminister fra 1998 til 2005, holder i øyeblikket en lav profil, og har avstått fra å kommentere den senere tidens kritikk av hans rolle i Russlands energisektor. Schröder har heller ikke tatt avstand fra Putin etter invasjonen av Ukraina.

En talsmann for det tyske utenriksdepartementet kommenterer kravet fra CDU-politikeren med å vise til at EU ikke har satt Schröder på sanksjonslisten, som nå inneholder mer enn 500 navn.

Men den muligheten foreligger dersom navnet hans blir foreslått og EU-landene vedtar enstemmig å sette ham på listen.

Den tyske regjeringen skal ikke ha tatt stilling til hvordan den skal forholde seg til Schröder, skriver Der Tagesspiegel. Tysklands statsminister Olaf Scholz bad 3. mars Schröder om å frasi seg sine verv i Russland.

Året er 2005, og Tysklands daværende statsminister Gerhard Schröder er beer buddy med SPDs da menige parlamentsmedlem Olaf Scholz, som i dag er tysk statsminister, under et besøk ved Holsten-bryggeriet i Hamburg. Foto: Fabian Bimmer / AP / NTB.

Internt i SPD har det kommet lokale krav om at Schröder må ekskluderes fra partiet.

SPD ekskluderte i 2020 Thilo Sarrazin, som har vært både styremedlem i den tyske sentralbanken og finanssenator i Berlin. Bakgrunnen var rasismeanklager etter utgivelsen av boken «Deutschland schafft sich av» (Tyskland avskaffer seg selv) i 2010, hvor han skarpt kritiserte islam og tysk innvandringspolitikk. Boken ble den mest solgte sakprosautgivelsen i Tyskland etter andre verdenskrig.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.