Bryllupsdagene er over for lengst for Tysklands nye statsminister Olaf Scholz. Han får sterk kritikk for å være usynlig og uklar.

Emneknaggen #woistscholz (» Hvor er Scholz?») sirkulerer på Twitter. Scholz er kjent for å være fåmælt. Men nå mener mange at det må være en grense for hvor stille landets nye statsminister kan være.

Scholz ble tatt i ed som statsminister 8. desember etter å ha ledet sosialdemokratene (SPD) til en oppsiktsvekkende valgseier.

Men en meningsmåling denne uken viser at SPD taper popularitet. Partiet har nå lavere oppslutning enn Merkels konservative blokk CDU-CSU – for første gang siden valget.

Scholz selv, som under valgkampen spilte på sin rolige oppførsel og grundige tilnærming, må også se sin popularitet falle. I en fersk undersøkelse fra fjernsynsstasjonen ZDF, ligger nå Scholz bak Merkel i popularitet. Merkel har altså trukket seg fra politikken. Han ligger også bak helseminister Karl Lauterback.

Scholzomat

Scholz har lenge vært kjent for sin rolige stil og sin grundighet.

Han er ofte kalt «Scholzomat» for sine tørre, litt robotaktige taler.

Heller ikke Merkel var kjent for å være svært tilgjengelig for mediene eller for å holde karismatiske taler. Men Scholz ser ut til å ville overgå Merkel i kunsten å forsvinne, skriver Der Spiegel, som anklaget ham for å være «nesten usynlig og uhørlig».

Statsviter Ursula Münch mener måten Scholz snakker og kommuniserer rett og slett ikke virker bra.

– Vi hører og ser ham lite – og når han først snakker, gjør han det ofte i gåter. Han formulerer seg ikke klart og tydelig, slik det kreves i dagens medieverden, sier Münch.

Selv om Scholz har for vane å takke journalister for spørsmålene deres på pressekonferanser, unngår han ofte å svare direkte på spørsmålene.

Mister troverdighet

Münch tror at statsministeren kanskje prøver å skape et inntrykk av profesjonalitet og seriøsitet i et mediemiljø «der alle snakker og kommenterer alt».

– Men hvis konkrete resultater kommer for sakte eller ikke i det hele tatt, mister han troverdighet, mener hun.

Statsviter Hajo Funke slutter seg til kritikken.

– Å si til folk: «Du kan stole på meg, jeg er erfaren og jeg vet hva jeg gjør» er rett og slett ikke nok. I en pandemi og i en krisesituasjon rundt Ukraina, trengs det mer, mener han.

– Scholz sin måte å kommunisere på har stort potensial for forbedring, understreker han.

Kommunikasjonskatastrofe

Bare 75,8 prosent av befolkningen i Tyskland var blitt vaksinert mot korona ved slutten av januar. Scholz’ regjerings mål om 80 prosent ble derfor ikke nådd.

Scholz forslag fra i fjor om å innføre obligatorisk vaksinasjon, har fortsatt ikke blitt stemt om i nasjonalforsamlingen.

Samtidig øker antallet koronasmittede – nå ligger tallet på over 100 000 tilfeller om dagen. Mangelen på PCR-tester er stort, og forsterker problemene i landet. Mange etterlyser større handlekraft fra regjeringen.

Tyskland, som har Europas største økonomi, er også blitt kritisert for sin noe uklare rolle i Ukraina-krisen. Mange mener den tyske linjen er for myk overfor Moskva.

Mens Frankrikes president Emmanuel Macron har hatt flere telefonsamtaler med Vladimir Putin og Storbritannias Boris Johnson har reist til Kiev, har Scholz framstått som ullen. Han anklages for å gi mange uklare uttalelser om konflikten.

Onsdag varslet han at han har spikret en avtale om å besøke Putin i Moskva.

Stridshjelmer

Tyskland er også blitt kritisert for å nekte å sende våpen til Ukraina. Tyskland foreslo i stedet å sende 5.000 stridshjelmer. Forsvarsminister Christine Lambrecht forsøkte å forsvare stridshjelmene med at det var et tydelig signal om at Tyskland står ved Ukrainas side.

– Forslaget om å sende stridshjelmer er en katastrofe når det gjelder kommunikasjon, ifølge Münch.

Selv Ukrainas ambassadør i Berlin ga tydelig uttrykk for misnøye over det tyske løftet om stridshjelmer – han beskrev det som «en rent symbolsk gest».

– Det er ikke engang en trøstepremie, uttalte ambassadør Andrij Melnyk til nyhetsbyrået DPA.

Den prorussiske holdningen til enkelte sosialdemokrater, deriblant tidligere statsminister Gerhard Schröder, har heller ikke gjort saken noe bedre for Scholz.

Mandag neste uke skal Scholz møte USAs president Joe Biden i Washington. Det kan bli en mulighet for den ferske statsministeren til å tre tydeligere fram.

 

Les også:

Utgiftene stiger rekordartet for næringslivet i Tyskland

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.