Olaf Scholz. Stillbilde: Die Welt.

24. februar 2022 markerer et vendepunkt i vår verdensdels historie, sa Tysklands statsminister Olaf Scholz søndag i en tale under et ekstraordinært møte i Forbundsdagen om krigen i Ukraina.

I talen, som er gjengitt i sin helhet hos Die Welt, kunngjorde Scholz straffetiltak mot Putin, og varslet at Tyskland skal satse mer på forsvaret.

Den tyske statsministeren anklaget den russiske presidenten for skruppelløs og umenneskelig adferd i Ukraina som bryter internasjonal lov og ikke kan rettferdiggjøres.

Verden er ikke lenger den samme som før, fastslo Scholz, som mener at Putin forsøker å skru klokken tilbake til det 19. århundrets stormaktsspill. Dette ryster den europeiske sikkerhetsordenen som har bestått i lang tid, sa den tyske statsministeren.

Det er fem ting vi må gjøre nå, fortsatte Scholz. For det første å støtte Ukraina i den desperate situasjonen for landet og dets frihet, også med våpen; for det andre å overbevise Putin om at fortsatt krig vil bli en katastrofe for Russland, som må betale en høy pris, ikke minst på grunn av EUs nye sanksjonspakke; for det tredje å forhindre at krigen sprer seg til andre europeiske land ved å hjelpe NATO-allierte med å styrke forsvaret; for det fjerde å forhindre Putin fra å bygge et nytt russisk imperium, og for det femte å legge om utenrikspolitikken i lys av Russlands invasjon.

Putin vil ikke endre kurs over natten, advarte Scholz, og la til at presset på den russiske presidenten vil øke etter hvert som prisen for krigen øker både økonomisk og politisk, ikke minst på hjemmebane, der det har vært protester mot invasjonen av Ukraina.

Trusselen fra Russland vil heller ikke bli raskt borte, fortsatte Scholz, som varslet større satsning på det tyske forsvaret som et langsiktig svar på det problemet. Vi må investere betydelig mer i forsvaret, og det blir dyrt, i første omgang 100 milliarder euro ekstra bare i 2022, og fra nå av vil Tyskland bruke mer enn to prosent av BNP på forsvaret hvert år, konkluderte Scholz.

Tyskland vil også prioritere energisikkerheten, blant annet ved å bygge to nye LNG-terminaler i landet, varslet Scholz, som pliktskyldigst nevnte bærekraft også, men ikke la nevneverdig vekt på saken.

Hvis vi ikke vil at de siste 30 årene skal bli et historisk unntak, må vi stå sammen med våre venner og allierte i EU og NATO, formante Scholz avslutningsvis. Jeg tror vi vil lykkes, for sjelden har de frie demokratiene vært så forente og besluttsomme, sa han.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.