Et punkt om å møte Natos mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar hvert år, er i siste liten strøket fra det tyske budsjettforslaget, sier en regjeringskilde.

Punktet ble fjernet kort tid før regjeringen til statsminister Olaf Scholz onsdag ble enige om forslaget til statsbudsjett, opplyser nyhetsbyrået Reuters’ kilde.

Dermed kan Tyskland fortsette å holde seg til løftet om en gjennomsnittlig oppnåelse av toprosentmålet i løpet av en femårsperiode. (NTB)

Dette er ikke hva Scholz lovet i en tale 27. februar 2022, kort tid etter den russiske invasjonen av Ukraina, skriver Reuters. I den talen lovte kansleren en «Zeitenwende», et vendepunkt, i tysk forsvarspolitikk.

Nato-allierte har tidligere kritisert Berlin sterkt for ikke å bruke 2 prosent av sitt BNP på forsvar årlig, noe alle Nato-land har skrevet under på.

Det er uklart om landet vil holde seg over denne grensen når de har brukt opp et ekstrafond på 100 milliarder euro – rundt 1145 milliarder kroner – for å ruste opp forsvaret.

Dette skapte en viss optimisme, inntil Scholz kort tid etter annonserte at han ville satse det dobbelte for å bekjempe «klimakrisen».

Norge har heller aldri oppfylt denne avtalen.

I mars viste årsrapporten til Nato-sjef Jens Stoltenberg at bare sju av tretti medlemsland oppfylte kravet i fjor. Norge var ikke blant de sju.

Les også:

Forsvaret i Tyskland er i elendig forfatning

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.