Ukrainske myndigheter har tryglet om våpen og ammunisjon, men ikke noe stort vestlig land har hittil offisielt sagt de vil etterkomme ønsket. Tysklands beslutning er en gamechanger. Tyskland er en stor våpenprodusenten. Hvis Polen samarbeider kan det leveres våpen inn over land, eller via luften. Tyskland går dermed inn på Ukrainas side.

Det store spørsmål er: Hvordan vil Putin reagere?

Tyskland vil levere våpnene fra det tyske forsvarets lagre til Ukraina så snart som mulig, kunngjorde regjeringen i en uttalelse lørdag kveld.

Samtidig omtaler statsminister Olaf Scholz Russlands angrep på Ukraina som et historisk «vendepunkt».

– I denne situasjonen er det vår plikt å støtte Ukraina etter beste evne i sitt forsvar mot Vladimir Putins invasjonshær, sier Scholz og understreker at Tyskland står støtt ved Ukrainas side.

Ukraina har i flere uker forsøkt å overtale Tyskland til å sende våpen. Lørdagens beslutning er et markant skifte fra Tyskland, som lenge har forbudt eksport av tyske våpen til konfliktsoner.

Også Norge har siden 1959 forbudt eksport av norskprodusert forsvarsmateriell til områder i krig.

Stinger-raketter er bærbare og målsøkende og kan brukes til å skyte ned fly og helikoptre. Panservernraketter brukes i hovedsak mot stridsvogner og andre pansrede kjøretøy.

NTB-DPA-AFP

Det var Stinger-raketter som gjorde det mulig for mujahedin å bekjempe russerne i Afghanistan. Putin har ikke glemt den leksen. Han vet hva Stinger betyr. Hvis russiske helikoptre og fly blir skutt ned med tyske Stingerraketter kan det dra NATO direkte inn i krigen med uoverskuelige følger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.