Tysklands forbundskansler er på vei til USA. Her vil han fortsette å argumentere for at Vesten er nødt til å støtte Ukraina, koste hva det koste vil. Samtidig ignorerer både EU og USA sine egne grenser.

– Vi må finne en måte så vi alle kan gjøre mer sammen, sa Scholz torsdag.

Selv om Tyskland har bidratt med store midler til Ukraina er det ikke nok, mener Scholz.

I en kronikk i Wall Street Journal skriver han at en russisk seier i Ukraina er en trussel mot oss alle.

The West must sustain support for Kyiv, keep NATO solid, and spurn Putin’s effort to divide us.

Hvis Scholz ønsker et solid Nato, så kunne han kanskje starte med å bygge opp et fungerende tysk forsvar.

Han skriver videre at en russisk seier vil bety slutten for Ukraina som en fri, demokratisk og uavhengig stat. Dette vil være et hardt slag for den liberale verdensorden, mener han.

Scholz mener antageligvis at den liberale verdensorden representeres av folk som Ursula von der Leyen og Joe Biden. Enkelte vil vel hevde at hverken EU eller dagens USA er så veldig liberale i 2024.

Mener Norge bør gi 1000 milliarder til Ukraina

Forbundskansleren skryter av at Tyskland kun er slått av EU og USA når det gjelder støtte til Ukraina. Tyske skattebetalere har betalt 30 milliarder dollar til Kiev, og Tyskland har tatt imot over én million flyktninger fra Ukraina.

I tillegg kommer Tysklands andel av EUs støtte til Ukraina, som totalt er på 91 milliarder dollar.

Samtidig er tysk økonomi under sterkt press som følge av de høye energiprisene frykten for kjernekraft og drømmen om et grønt skifte har forårsaket. Industri flytter ut av landet, en langvarig resesjon er en reell trussel.

Allerede i november 2022 skrev Washington Post om en synkende vilje blant den tyske befolkningen når det gjaldt å støtte Ukraina. De høye energiprisene var den viktigste årsaken. Men også en generell tysk motstand mot militær intervensjon hadde betydning.

En meningsmåling fra Forsa Poll i februar 2023 viste at et klart flertall av tyskerne ønsket en slutt på krigen. 80 % mente det var viktigere å avslutte krigen med forhandlinger enn at Ukraina vant. Hva mener tyskerne i dag, ett år senere?

Scholz er ikke i tvil, støtten til Ukraina må fortsette. Ungarn ble presset til å akseptere en ny støttepakke på 50 milliarder euro, men penger forsvinner raskt i en moderne krig. Så lenge USA holder sin støtte tilbake ser det mørkt ut for ukrainerne.

Deretter roter Scholz seg inn i strategiske vurderinger, noe som neppe er hans ekspertise. Tysklands rolle bør være å bidra med sikkerhetsforpliktelser slik at Ukraina kan bygge opp en avskrekking som forhindrer fremtidige russiske angrep, skriver han. Man kan vel tenke at Kiev først og fremst vil avslutte den pågående krigen.

Videre skriver han at vi (jeg antar han mener Nato) må sperre russerne inne militært, på begge sider av Atlanterhavet. På denne måten skal vi forhindre at Putin svekker vår enhet og vilje til å støtte Ukraina, mener Scholz.

Biden bryr seg tydeligvis ikke så mye om Ukraina, siden han ikke er villig til å forhindre kriminaliteten som pågår ved USAs egne grenser slik at Republikanerne er villige til å godta en ny støttepakke. Det er ikke mye «enhet og samhold» å spore i dagens USA, som tross alt utgjør hoveddelen av Nato.

Det er heller ikke så mye enhet og samhold i Tyskland. Bøndene raser, politikere vil forby et av de største politiske partiene i landet, og migrasjonen fortsetter.

Men Scholz sier i det minste at Tyskland ikke er i krig med Russland, i motsetning til det utenriksminister Baerbock sa for et års tid siden. Han er også klar på at Tyskland motsetter seg en konflikt mellom Nato og Russland.

Spørsmålet er selvsagt hvor langt man kan gå før Kreml oppfatter det annerledes.

Det er ingen ende på hvor lenge støtten til Ukraina må fortsette, avslutter Scholz.

The sooner Mr. Putin understands that we are in this for the long haul, the sooner the war in Ukraine will end. The only way that we can contribute to a lasting peace is by keeping up our support, unity and resolve. We must stand with Ukraine for as long as it takes.

As long as it takes. Dette har vi hørt før. En god del europeere savner en realistisk plan som peker ut en retning mot en slutt av krigen. Dette gjelder også de som støtter Ukraina, som tross alt er invadert.

Dessverre ser situasjonen langs fronten fastlåst ut, og Kreml bryr seg ikke om døde soldater.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.