Russland er på vei mot et vendepunkt hvor krigen i Ukraina får alvorlige konsekvenser for Putins hjemmefront.

Dette mener Dominic Nicholls, som er assisterende redaktør i forsvarsspørsmål for The Telegraph. Han skriver at tidlig etter invasjonen hadde oligarkene rundt ham en mulighet for å gruppe seg sammen for å avsette Putin.

Men på grunn av enten frykt eller inkompetanse så forsvant muligheten. Mange av disse oligarkene valgte heller å tenke på seg selv, og rømme landet med alt de rakk å få med seg. De som ble igjen ble ganske snart utsatt for sanksjoner.

Det er liten grunn til å håpe på et militærkupp, mener Nicholls. Russisk sikkerhetstjeneste og de militære lederne blir enkelt kjøpt opp av lønnsøkninger når frustrasjonen er i ferd med å vokse seg for stor.

Høylytt Ukraina-krangel i Kongressen

Det Putin bør bekymre seg over er den yngre generasjonen. De har ingen milliarder, ingen innflytelse. Men de kan stemme med føttene, noe vi så da Kreml erklærte delvis mobilisering i fjor. Det anslås at opp mot en million unge menn valgte å forlate Russland, istedet for å bli innkalt til militærtjeneste.

Sprekkene begynner å bli tydelige. Mange unge entrepenører som kunne ha forsterket russisk økonomi velget å flytte sin virksomhet til andre land, som Georgia og Usbekistan.

Mangel på investeringer, vedlikehold og nye ideer påvirker allerede den viktige energisektorens effektivitet og lønnsomhet, noe som vil være en katastrofe for Russland. Mangelen på arbeidskraft, som skyldes både de som har flyktet landet og alle de som befinner seg ved fronten, kjøler ned russisk økonomi.

Putin bryr seg neppe om hvor mange som dør ved frontlinjen, men hvis disse soldatene ikke kan erstattes får russerne et stort problem. Det skaper også problemer hvis stadig færre unge russere bidrar til å holde et visst tempo på økonomien. Dette kan presse fram inflasjon og svekke rubelen.

Rubelen har dog hatt en liten omgang den siste måneden sammenlignet med dollar, men allikevel får man 50 prosent flere rubler for en dollar enn for ett år siden.

Så selv om det fortsatt virker lite trolig at Ukraina kan vinne krigen ved fronten, så kan de håpe at problemene på hjemmebane kan sørge for at Putins tid går mot slutten, mener Nicholls.

Vel, man kan jo håpe. Men personlig er jeg skeptisk. Russisk utholdenhet er selvsagt redusert sammenlignet med tidligere kriger, men den nådeløse ledelsen lever i beste velgående.

Også Ukraina preges av krigstretthet, og de er totalt avhengige av utenlandsk hjelp. Nettopp derfor er krigen mellom Israel og Hamas til fordel for Russland.

Representantenes hus har allerede sagt ja til republikanernes forslag om bistand kun til Israel og ikke Ukraina. Støtten til Ukraina skal vedtas i en egen sak, mener Huset. Dette blir neppe godkjent av Senatet, men da stanser prosessen opp, noe som kan ramme både Israel og Ukraina.

Israel får over 14 milliarder dollar, mens Ukraina tildeles restene av de midlene som allerede er vedtatt, 425 millioner d– Pakken tømmer de gjenværende USA-midlene som så langt har vært tilgjengelige til støtte for Ukraina, heter det i en uttalelse fra Pentagon.

– Pakken tømmer de gjenværende USA-midlene som så langt har vært tilgjengelige til støtte for Ukraina, heter det i en uttalelse fra Pentagon.

I Europa begynner en økende del av befolkningen å miste viljen til å støtte Ukraina. Mange europeere sliter selv med en rasert økonomi på grunn av den hodeløse innvandringspolitikken og den sinnssyke klimapolitikken. Dette kan endre det politiske bildet, særlig viktig blir neste års valg til EU-parlamentet.

Dette virker Kiev å forstå. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba besøkte fredag Berlin for å be om ytterligere støtte til den pågående krigen.

– Ha tro på oss, støtt vår kamp. Så vil vår seier også bli deres seier, sa Kuleba i et intervju med den tyske TV-kanalen ZDF fredag morgen.

Hvis Kiev håper at et sammenbrudd i Kreml skal redde dem, så bør de håpe på mange ting som hver for seg virker lite trolig og samlet virker så å si umulig.

For det første må de håpe på en rask avslutning av krigen i Midtøsten, slik at fokuset internasjonalt igjen rettes mot Ukraina. Men hverken Hamas eller Israel er villig til å gi seg.

Så må de håpe at USA og Europa fortsetter sin støtte. Men europeere lider av en økonomisk krigstretthet, og om et år blir neppe Biden gjenvalgt.

I tillegg må Kiev håpe at troppene ved fronten holder ut. De ukrainske soldatene har vist en imponerende stridsevne, men hvor lenge holder de ut? Det er et åpent spørsmål. Uansett er de sjanseløse uten fortsatt massiv støtte fra et Europa som selv beveger seg mot en økonomisk katastrofe, og et USA som nå har vendt blikket mot Israel.

Det er derfor ikke så mange grunner til å være optimist på ukrainernes vegne.

Du kan se Nicholls fremme sine argumenter i videoen nedenfor.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.