Et prominent medlem av det russiske parlamentet frykter at «ultrapatriotiske» krigshissere skal erstatte Putin fordi de er misfornøyde med mangelen på suksess for invasjonsstyrkene i Ukraina.

Oleg Matveychev er medlem av det regjerende partiet Forent Russland (Jedínaja Rossíja), som regnes som Putins parti. Han er bekymret for hva som kan skje i 2023, skriver The Times.

– Situasjonen er ikke så kritisk ennå, men 2023 vil bli veldig farlig, sa Matveychev i et intervju online.

Han sa videre at russerne ikke vil la seg pushe ut i gatene for en «liberal Maidan». Her bruker har navnet på plassen i Kiev som ble et synonym til den ukrainske revolusjonen som startet på Maidan-plassen i 2013, og endte med at den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt i 2014.

– De liberale har alle flyktet, sa han.

Her peker han sannsynligvis på tilhengerne til Aleksej Navalny (se lenger ned).

Ifølge Matveychev sliter det kvasi-opposisjonelle kommunistpartiet å bygge opp støtte, siden folk ikke fokuserer så mye på høyere lønn og bedre pensjoner i en krigstid.

Derfor er det såkalte ultrapatrioter som nå utgjør den eneste trusselen for den russiske staten, hevder han.

– En ultrapatriotisk Maidan med en lett dose venstreorientering, og snakk om korrupsjon – dette er et midler for å få folk ut på gatene.

Han mener et slikt opprør kan motiveres av hvilke som helst tilbakeslag russiske styrker opplever i Ukraina, og nevner tilbaketrekningen fra byene Izium og Balaklija som eksempler.

Blant krigshisserne i Russland er det utbredt misnøye med forsvarsministeren Sergei Shoigu, som har blitt kritisert av både militære offiserer og folk tilknyttet sikkerhetstjenesten for sin inkompetanse i håndteringen av invasjonen.

A chaotic mobilisation of reserves, poor tactics and setbacks on the frontline have incensed some well-known nationalist and «patriotic» figures.

Igor Girkin, en tidligere russisk kommandant i opprørsstyrkene i Donetsk/Luhansk, har anklaget Shoigu for «kriminell uaktsomhet» og krevd hans avgang.

Yevgeny Prigozhin, forretningsmannen som styrer Wagner-gruppen, støtter fortsatt Putin. Men han har kritisert oligarkene i Kreml for sin svake støtte til krigen, og forventes å opprette en egen konservativ politisk bevegelse.

Matveychev predicted that «ultra-patriots» would put forward a candidate in the presidential elections next year, when Putin is expected to run for a fifth term.

Også andre analytikere sier at misfornøyde patrioter nå utgjør den største trusselen mot Putin-regimet, siden opposisjonslederen Aleksej Navalny sitter i fengsel, og mange av hans tilhengere har flyktet landet.

Et kupp mot Putin er neppe mulig uten bred støtte fra den militære ledelsen.

Abbas Galyamov, en tidligere taleskriver for Putin, hevder at Matveychev er i lommene til Sergej Kiriyenko, som er nestleder for det russiske sikkerhetsrådet. Dette betyr at uttalelsene må anses som en advarsel til «patriotiske» kritikere i Kreml.

Britiske myndigheter har tidligere uttalt at Matveychev er en «propagandist».

Les også:

Putin sammenligner krigen i Ukraina med Stalingrad for 80 år siden

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.