«Admiral Gorsjkov» seiler i Norskehavet den 6. januar 2023. Foto: 333 skvadron / Forsvaret.

Den russiske fregatten «Admiral Gorsjkov» seilte fredag i internasjonalt farvann nord for Lofoten i Norskehavet, kunngjorde Forsvaret fredag ettermiddag.

Sammen med «Admiral Gorsjkov» seiler også tankskipet «Kama», hvilket ifølge Forsvaret tyder på at fregatten er ute på et langt oppdrag.

Forsvaret er godt kjent med skipets bevegelser og vil følge skipets seilas tett så lenge det befinner seg i vårt nærområde. Det skjer blant annet ved hjelp av våre maritime overvåkningsfly, P-3 Orion, og fartøy fra Sjøforsvaret.

Forsvaret har alltid god kontroll og følger nøye med på hva som skjer i våre nærområder, også utenfor kysten vår.

Den russiske fregatten seiler helt lovlig og i henhold til «Incidident at Sea-avtalen». Også da fartøyet seilte nordover i begynnelsen av desember, fulgte Forsvaret seilasen tett.

NRK Troms og Finnmark kan opplyse at «Admiral Gorsjkov» kan skyte ut hypersoniske missiler av typen Zircon, som er bygget for å kunne brukes med atomvåpen.

Det nye missilet Zircon skal ha en toppfart på ni ganger lydens hastighet, ifølge russiske forsvarsmyndigheter.

Vladimir Putin hevder at ingen andre land har et slikt våpen.

Dette er første gang det hypersoniske våpenet Zircon potensielt kan bli brukt i krigføring.

Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu er ingen i stand til å skyte ned missiler fra «Admiral Gorsjkov», som har systemer for å unngå å bli oppdaget på radar, skriver NRKs distriktskontor.

Fregattens bevegelser reiser spørsmål om hvorvidt den er tenkt satt inn i Ukraina-krigen, eller i det minste kunne true med det også etter at Ukraina får mer avansert luftvernutstyr av USA.

Fra Middelhavet må et missil eventuelt fly over Nato-område mot Ukraina.

Tyrkia har advart alle militære fartøy mot å seile inn i Svartehavet.

Fra Svartehavet vil et hypersonisk missil lynraskt kunne ramme et hvilket som helst mål i Ukraina.

Man kan også tenke seg at fregatten skal tjene til å avskrekke vestmaktene som på forskjellige måter bistår Ukraina i krigføringen.

Tidligere president i Russland Dmitry Medvedev mener at den russiske fregatten med det hypersoniske missilet Zircon må bli plassert i havområdene nært Washington.

Medvedev hevder «det vil føre til en realitetsorintering for alle som utgjør en trussel mot Russland og Russlands allierte».

Medvedev har holdt en konsekvent aggressiv verbal linje siden Ukraina-krigens begynnelse, og det er uklart i hvilken grad han utspillene hans gjenspeiler tanker hos Putin, som kan antas å ville benytte uforutsigbarheten strategisk.

Offisielt skal fregatten deployeres i Det indiske hav via Atlanterhavet og Middelhavet.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.