Opposisjonspolitiker og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj ble forgiftet i august i år. Nå kalles flere EU-ambassadører inn på teppet i Russland som følge av sanksjoner. Her er Navalnyj avbildet mens han drikker te på flyplassen i Tomsk, før avreisen til Moskva. Foto: Medpassasjer/REN TV

Sverige, Frankrike og Tysklands Moskva-ambassadører kalles inn på teppet av russiske myndigheter for en samtale om sanksjoner, etter nye avsløringer om den forgiftede opposisjonspolitikeren, Aleksej Navalnyj.

Ifølge Reuters, som viser til det statlige russiske nyhetsbyrået Ria, er det snakk om sanksjoner tilknyttet den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj.

EU har innført sanksjoner mot høytstående russiske tjenestepersoner nære president Vladimir Putin over forgiftningen av Navalnyj.

Sverige, Tyskland og Frankrike er de tre landene hvor forskere ved laboratorier uavhengig av hverandre har slått fast at Navalnyj ble forgiftet med den russiske nervegiften novitsjok i august i år. (NTB)

Sist uke avslørte det britiske journalistkollektivet Bellingcat i samarbeid med CNN og Navalnyj selv, at FSB-agenter hadde forgiftet ham via underbuksene, ikke via te, slik man tidligere antok.

Bellingcat, CNN og Navalnyj arrangerte en telefonsamtale med et medlem i FSBs giftgruppe:

Bellingcat kan nå avsløre at det og dets etterforskningspartnere er i besittelse av en innspilt samtale der et medlem av den mistenkte FSB-giftgruppen beskriver hvordan hans enhet utførte, og forsøkte å rydde opp bevis på, forgiftningen av Alexey Navalny. Den utilsiktede tilståelsen ble gitt under en telefonsamtale med en person som offiseren mente var en høytstående sikkerhetsoffiser. FSB-offiseren kjente faktisk ikke igjen stemmen til personen han rapporterte om detaljer om det mislykkede oppdraget: Alexey Navalny selv.

Denne 49-minutters samtalen mellom Navalny og Konstantin Kudryavtsev, en av FSB-offiserene som reiste til Omsk i etterkant av Navalny-forgiftningen, gir en detaljert førstepersonsberetning som beskriver hvordan FSB organiserte drapsforsøket i Tomsk så vel som påfølgende opprydding. Den utilsiktede tilståelsen legger til viktige nye detaljer i vår forståelse av operasjonen, inkludert den nøyaktige måten, ifølge FSB-offiseren, Novichok ble administrert. Det kaster også lys over Russlands hemmelige tjenestes anstrengelser for å ødelegge bevisene i kjølvannet av det Kudryavtsev røper, var at den ikke klarte å drepe opposisjonsaktivisten. Sjokkerende klandrer medlemmet av den mistenkte giftgruppen den raske responstiden til piloten og beredskapstjenestene for svikt i FSBs drapsplan. (Bellingcat)

Bellingcat skriver også om hvordan Putin, på en pressekonferanse sist torsdag, benektet at FSB hadde noe som helst med forgiftningen å gjøre. Han benektet ikke funnene, men hevdet det skyldtes samarbeid mellom Navalnyj og «amerikanske etterretningsorganer». Han la til at om FSB hadde vært involvert, ville Navalnyj ha vært død. Han redegjorde likevel ikke for hvorfor en opposisjonell behøvde å overvåkes av FSB-offiserer med kjemisk kompetanse, og hvorfor disse kommuniserte med ledende russiske eksperter på nervetoksiner i dagene og timene før Navalnyj ble forgiftet.

During his year-end press conference on Thursday of last week, Russian president Vladimir Putin did not deny Bellingcat’s findings, which detailed how these FSB operatives had been tailing Navalny, including on his trip to Tomsk. However, the Russian president claimed – without presenting evidence – that this was due to alleged cooperation between Navalny and “United States intelligence agencies”. Putin also denied that the FSB had any role in his poisoning, and stated that “if [the FSB] wanted to, they would have taken their job to the end”. He did not explain why a suspect would need to be surveilled by officers with chemical-warfare and medical backgrounds, nor why these agents communicated with leading Russian experts in nerve toxins in the days and hours before Navalny’s poisoning, as disclosed by Bellingcat.

Medisinske eksperter konkluderer med at Navalnyj overlevde takket være den raske reaksjonen til kapteinen på flyet mellom Omsk og Moskva.

«If it Hadn’t Been for the Prompt Work of the Medics»: FSB Officer Inadvertently Confesses Murder Plot to Navalny

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.