Den russiske politikeren Boris Nemtsov, som ble drept i 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB .

Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skygget av en FSB-agent i nesten ett år før han ble skutt og drept i Moskva, ifølge en ny rapport.

NTB forteller at det er gravejournalister fra Bellingcat, The Insider og BBC som står bak rapporten. De oppgir å ha funnet bevis for at Nemtsov ble skygget på 13 turer før han ble skutt og drept på ei bru i Moskva, like ved Kreml, 27. februar 2015.

Drapet skjedde få dager før han skulle lede en demonstrasjon mot krigen i Øst-Ukraina, som brøt ut året før.

Ifølge de tre mediene fulgte en agent knyttet til den russiske sikkerhetstjenesten FSB etter Nemtsov på en rekke turer han foretok seg i Russland.

Bellingcat har tidligere knyttet agenten til en hemmelig gruppe i FSB som knyttes til forsøk på flere politiske likvideringer, blant annet forgiftningen av den nå fengslede Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj.

Det tegnes mer og mer et bilde av Putins Russland som en ren bandittstat, der egne borgere likvideres av statens politi.

Lekkede data

Det er utført et omfattende gravearbeid i omstendighetene omkring dette drapet.

Gravejournalistene har brukt lekkede data fra tog- og flyreservasjoner for å dokumentere opplysningene om at agenten fulgte etter Nemtsov på reisene hans, den siste bare ti dager før drapet.

Agenten skal ha reist med dokumenter som viser at han het Valerij Sukharev, og ifølge BBC tyder all dokumentasjon på at han da jobbet for FSB.

De lekkede dataene er hentet fra en database kalt Magistral. Opplysninger herfra lekkes ofte til et svart marked og ender på den måten opp hos journalister. Basen inneholder ikke bare opplysninger om bevegelsene til dem som FSB skygger, men også til agentene selv.

– I et korrupt samfunn som Russland er dette et tveegget sverd. Og det gjør at folk som oss faktisk kan spore de samme spionene, de samme FSB-offiserene, sier Bellingcats administrerende direktør, Christo Grozev.

Russland avviser

De færreste vil bli forbauset over hvordan russiske myndigheter stiller seg til den dokumentasjonen som nå er fremlagt.

Russland har flere ganger avvist at det finnes en hemmelig drapsgruppe i FSB, og de avviser også at de hadde noe som helst å gjøre med drapet på Nemtsov.

Det eneste de foreløpig ikke har avvist, er at det fantes en opposisjonspolitiker som het Boris Nemtsov, og at han ble drept utenfor Kreml på den aktuelle datoen.

Men ifølge Bellingcats undersøkelser viser databasen at FSB-agenten Valerij Sukharev ofte dukket opp minutter eller timer før Nemtsov ankom en by.

Et eksempel er da Nemtsov sommeren 2014 reiste til Novosibirsk i Sibir. Nemtsov kjøpte flybillett på nettet få minutter etter midnatt 2. juli. Nøyaktig ti minutter senere kjøpte Sukharev en billett til samme by.

I en kommentar til BBC avviser Kremls talsmann Dmitrij Peskov opplysningene.

– Alt dette har ingenting å gjøre med den russiske regjeringen. Det ser ut som enda en fabrikasjon, sier han.

BBC har også forsøkt å få en kommentar fra FSB, men har ikke fått svar.

Jeltsins nære medarbeider

Brua der Nemtsov ble drept, var videoovervåket, men det er ikke dukket opp film av selve drapet.

Nemtsov var visestatsminister mens Boris Jeltsin var president på 1990-tallet, og han var regnet som en sterk kandidat til å etterfølge ham. I stedet var det Vladimir Putin som ble president, mens Nemtsov fikk en mer marginal rolle i russisk politikk.

Han var kjent som en åpen kritiker av Putin, samtidig som flere analytikere mente han var den eneste opposisjonslederen som hadde en reell mulighet til på sikt å utfordre Putin.

Kort tid etter drapet i 2015 ble fem menn med tsjetsjensk bakgrunn pågrepet. Men myndighetenes etterforskning lot flere spørsmål stå ubesvart, og det har aldri kommet noen konklusjon på hvem som ga ordre om drapet og hvorfor.

Parallell til Navalnyj-saken

Når det gjelder forgiftningen av Navalnyj i Sibir i 2020, skal Sukharev ikke ha vært en del av teamet som fysisk fulgte etter ham. Men telefondata viser ifølge Bellingcat at Sukharev utvekslet 145 samtaler eller tekstmeldinger med minst fire medlemmer av teamet, samt med en FSB-offiser lenger oppe i systemet.

Russiske myndigheter har også avvist all innblanding i forgiftningen av Navalnyj, som fikk påvist nervegiften novitsjok etter at han etter kraftig vestlig press ble evakuert til Tyskland for behandling.

Denne er en ytterligere belastning for det omdømmet russiske myndigheter nå har opparbeidet seg i det internasjonale samfunn.

Les også: 

Det russiske regimet vil fengsle Navalnyj i nye 13 år

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.