Yevgeny Prigozhins død føyer seg pent inn i en rekke voldsomme begivenheter som peker i én retning. Politiske rivaler, avhoppede spioner og undersøkende journalister har møtt en ublid skjebne både i og utenfor Russland mens Vladimir Putin har sittet ved makten. 

Sudden Russian death syndrome

Noen er blitt forgiftet, andre skutt eller de på mystisk vis har falt ut av et vindu. Yevgeny Prigozhin er den første som dør i en flyulykke. Han ledet et enestående opprør i noe som omtales som den største trusselen mot Putins styre noensinne, men Kreml toer sine hender, de skal angivelig ikke være innblandet i Putins rival og tidligere partners død.

Prigozjin ante faren og tok tidligere inn på et hotellrom i Minsk, Hviterussland, uten vinduer.

En rekke høyt profilerte russere er blitt funnet død i et fenomen som omtales som «Sudden Russian death syndrome» eller eventuelt «Sudden Oligarch Death Syndrome» – fritt efter SADS «Sudden Arhythmic Death Syndrome» – et «uforklarlig» fenomen som tar livet av covid-vaksinerte.

«Mercader»

«Sudden Russian death syndrome» er intet nytt fenomen. I Russland har man kultur for politisk snikmyrderi og der kalles det å sende en «Mercader». 

Lev Davidovitsj Trotskij røk uklar med Josef Stalin som anså ham som en forræder av kommunismen og derfor ville av med ham. Men Stalin satt i Moskva og Trotskij var i eksil i Mexico.

Stalin sendte Josef Grigulevitj avsted, en litauisk snikmorder, men han fikk ikke livet av Trotskij. Han stormet villaen der Trotskij holdt hus, men Trotskij var ikke hjemme den dagen. 

Efter det sendte Stalin en utspekulert spansk kommunist til Mexico. Ramón Mercader brukte flere måneder på å innynde seg i kretsen rundt Trotskij og i august 1940 hadde han smigret og forført seg tett nok på til å kunne hamre isøksen inn i hodet på Trotskij. 

Blomstrende tradisjon

Mercader ble med det et uttrykk for snikmorder i Russland og under Putin later tradisjonen til å blomstre videre.

 • I 1998 – kort efter at Putin ble sjef for sikkerhetstjenesten FSB – ble det demokratisk anlagte parlamentsmedlemmet Galina Starovoitova skutt i St. Petersburg. 
 • I 2006 rammet samme skjebne journalisten Anna Politkovskaja efter at hun hadde gravet litt vel dypt i russernes krig i Tsjetsjenia.
 • I 2015 ble Boris Nemtsov, Putins kanskje siste reelle trussel innen den russiske politikerstand, drept.
 • Varsleren Alexander Yurevich Perepilichny døde 10. november 2012 under en løpetur i London 2012 hvor han bodde efter å ha forlatt Russland i 2009. Obduksjonen avslørte gift fra den sjeldne gelsemium-planten.
 • Den vakre nestsjefen i Loko Bank, Kristina Baikova falt 23. juni 2023 ut av et vindu i sin leilighet i 11. etasje i Moskva. Hun ble 28 år.
 • Videnskapsmannen Grigory Klinishov ble 17. juni 2023 funnet død med nakkeskader som kunne tyde på en kriminell handling.
 • Juristen Artyom Bartenev falt 8. juni 2023 12 etasjer ned fra sin leilighet, samme dag som han skulle dømme i en rettssak.
 • Pyotr Kucherenko ble 20. mai 2023 syk ombord på et fly fra Kuba til Russland. Han hadde offentlig kalt krigen i Ukraina en «fascistisk invasjon» som «brutaliserte vår nasjon».
 • Visegeneraldirektør for energiselskapet Yakutskenergo Igor Shkurko ble 4. april 2023 funnet død i en fengselscelle efter å ha blitt anklaget for korrupsjon
 • Oliemagnaten og antatt tidligere spion Viatcheslav Rovneiko ble 22. februar 2023 funnet bevisstløs og kunne ikke gjenopplives. Han hadde et nært forhold til Putins efterretningssjef og bodde i et lukket elitesamfund.
 • Marina Yankina falt 16. februar 2023 ut av et vindu i 16. etasje i St. Petersburg. Hun var regnet som lojal mot Putin og hadde en nøkkelrolle i finansieringen av krigen i Ukraina.
 • Vladimir Makarov, en høytstående russisk general, ble funnet død 13. februar 2023 bare en uke efter at han var blitt avskjediget av Putin.
 • Den russiske pølsemagnat Pavel Antov døde Pavel Antov døde 24. desember 2022 efter å ha falt ut av et vindu i India. Han hadde et halvt år tidligere kritisert krigen i Ukraina, men angret seg og skrevet at han støttet presidenten og var en patriot av sitt land.
 • Den kjente grafisk designer Grigory Kochenov falt 7. desember 2022 ut fra sin balkong da politiet ankom for å ransake leiligheten. Han var kritisk til krigen i Ukraina.
 • Kryptomilliardæren Vyacheslav Taran døde 25. november 2022 av ukjente grunner i en helikopterulykke.
 • Styreleder i det nasjonale oljeselskapet Lukoil Ravil Maganov, falt 1. september 2022 ut av et vindu i sjette etasje på et sykehus i Moskva. Han hadde oppfordret til å få en snarlig slutt på krigen i Ukraina. 
 • Finansdirektør Daniil Rapoport var en uttalt kritiker av Putin. Han falt 14. august 2022 ut av sin høyhusleilighet i Washington DC. Han hadde flyttet fra Ukraina efter den russiske invasjonen i februar 2022.
 • Opposisjonslederen Alexei Navalnyj ble syk under en flytur fra Sibir til Moskva. Flyet måtte nødlande i Omsk hvor Navalnyj ble innlagt på sykehus. To dager senere ble han fløyet til Berlin hvor han ble behandlet og kom seg efter det som ble beskrevet forgiftning. Navalnyj kjente risikoen, men returnerte allikevel til Russland hvor han umiddelbart ble arrestert. Han soner nu en dom på tyve år for blant annet ekstremisme.

Dette er ikke enden på denne makabre listen, men vi stopper der. Poenget skulle være tydeliggjort.

Vidner som så Prigozhins fly: – Det var en eksplosjon, jeg så hvit røyk

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.