Putin har demonstrert at han kan ramme sine fiender uansett hvor de er. Attentatet på Alexandr Litvinenko i London i 2006 vakte stor oppsikt. Det ble utført av to agenter som drakk te med Litvinenko. Døden var langsom og smertefull. Selve giften, det sjeldne stoffet polonium-210, var som å legge igjen visittkortet. Det utvinnes stort sett bare i statlige laboratorier.

Det samme gjaldt novitsjok, som ble brukt mot den tidligere agenten Skripal og datteren i Salisbury.

Putin drepte på vestlig jord uten at politikerne reagerte.

Likvidasjonene har fortsatt etter invasjonen av Ukraina, men nå mot rike russere som mistenkes for faneflukt eller manglende lojalitet.

Det er etter hvert en lang liste, og den utmerker seg ved brutalitet og profesjonalitet. Samtidig vitner det om et forfall at tidligere KGB nå er redusert til Putins private lystmordere.

Vi vet ikke sikkert og får trolig aldri vite det, men et russisk reisefølge i India ble rammet av to oppsiktsvekkende dødsfall i julehelgen. Ett dødsfall ville kanskje ikke tiltrukket seg like mye oppmerksomhet, men to av fire?

Indisk politi gransker det plutselige dødsfallet til den russiske industrimagnaten Pavel Antov. Han skal ha falt utfor en hotellterrasse på julaften.

Antov var i følge med tre andre russiske statsborgere på et ferieanlegg i byen Rayagada i den østlige delstaten Odisha.

Den 65 år gamle Antov ble funnet i en blodpøl bare to dager etter at et annet medlem av reisefølget, Vladimir Bidenov, ble funnet bevisstløs, øyensynlig rammet av et slag. Helsepersonell klarte ikke å få liv i ham.

Hva var spesielt med Antov? Han var en selfmade kapitalist i et land av kleptokrater. Det trenger ikke være politisk avstraffelse på ferde, det kan like gjerne være noen som ville ha kloa i Antovs verdier.

Antov grunnla kjøtt- og pølsefabrikken Vladimir Standard i byen Vladimir, øst for Moskva. Forbes anslo i 2019 hans formue til rundt 140 millioner dollar. Han var en kjent figur i Vladimir, der han var leder for en landsbruks- og økologikomité.

I juni la han ut en melding i sosiale medier som ble oppfattet som kritikk av den russiske bombingen i Ukraina. Meldingen ble raskt slettet, og Antov la ut en ny der han ga sin støtte til president Vladimir Putin og kalte seg patriot.

Isolert sett ville ikke dødsfallene vakt oppsikt. Det er når man ser dem i sammenheng med andre rike russere, at et tydelig mønster kommer til syne. Folk i Putins nærhet dør, ofte en bestialsk død.

Mange rike russere har bosatt seg i Spania, men hverken Nato eller EU kan beskytte dem mot Putins lange arm.

Lokalt politi er uvillig til å snakke, enten det er i India, Spania eller England.

På den ene side rigdommen. Den smukke villa på Costa Brava. De seks luksusbiler og udsigten til Middelhavet.

På den anden side ligene. En mor og en datter, som var stukket ihjel inde i huset. Og en far, som hang i »et tykt reb« uden for huset.

Det så ud, som om faderen havde dræbt sin familie og derefter sig selv, men efterforskningen er stadig åben, siger spansk politi.

 

 

Sergej Protosenja hadde en høy stilling i gassindustrien. Han så ikke ut som en mann som kunne drepe sin datter Maria på 13 og sin kone Natasja (53).

Alt taler for at dette er profesjonelle drapsmenn som drepte et barn og en kvinne med øks og kniv.

I moderens soveværelse fandt politiet to blodige sokker, som gerningsmanden havde brugt som handsker for ikke at sætte fingeraftryk, og det ville være besynderligt, hvis faderen var gerningsmanden. Hvorfor skulle han forsøge at skjule sit fingeraftryk, spørger avisen.

Læg dertil, at der som sagt ingen blodspor var på ham eller hans tøj.

Omtrent samtidig skjedde noe lignende med en familie i Moskva, også den med forbindelse til gass og Gazpombank.

Og nogenlunde samtidig med hans angivelige forbrydelse og selvmord begik en anden gasmilliardær en tilsvarende forbrydelse i Moskva.

Vladislav Avayev skød og dræbte mandag sin kone og parrets 13-årige datter og derefter sig selv i familiens luksuslejlighed i Moskva.

De to rigmænd – Protosenja og Avayev – havde begge tilknytning til det samme selskab. Protosenja var tidligere næstformand for Ruslands næststørste gasselskab, Novatek, som Avayev var storinvestor i, skriver Daily Telegraph.

Du skal være ganske avstumpet for å sende leiemordere mot kvinner og barn. De dreper ikke fordi morderne ble overrumplet. Du gjør det for å sende et budskap: Ingen er hevet over mistanke, også dine kjæreste risikerer å bli drept. Putin statuerer et eksempel og gjør det på blodigste måte.

Ikke mange vil opponere etter slike historier. Og det har vært flere.

Selvmord forekommer blant rike mennesker, men det tilhører sjeldenhetene at de tar sine egne med i døden. Tvert imot er selvmordet ofte en måte å skåne dem på, slik at de ikke skal rammes av den øverste leders vrede.

Noen dødsfall er så spektakulære at det synes som om Putin ikke bryr seg:

Ravil Maganov var sjef for oljegiganten Lukoil. Han tok offentlig avstand fra invasjonen. Det var en åpen utfordring av Putin.

Ravil Maganov died in what sources are calling a possible suicide after his body was found on the ground of Moscow’s elite Central Clinical Hospital, according to Russian news reports.

På engelsk kalles dette defenestration, «å gå gjennom vinduet». Det skjer også selv om vedkommende befinner seg i Washington.

Maganov’s death follows a similar mysterious death in August, when Soviet-born businessman and Putin critic Dan Rapoport reportedly jumped to his death from his upscale Washington, D.C., apartment. Like Maganov, Rapoport had publicly criticized the Russian invasion of Ukraine. A former top manager of Lukoil was found dead in the basement of a residence in a Moscow suburb in May

Rebekah Koffler, forfatter av boken «Putin’s Playbook», sier at KGB var eksperter på likvideringer som skulle se ut som selvmord.

«The ‘wet affairs’ are targeted assassinations,» Koffler said. «Russia and previously the former Soviet Union are known for orchestrating mysterious deaths of the Kremlin’s opponents. It’s done in various ways — shots in the back of the head, poisonings, forced suicides and other intricate forms of violent death. I have a whole section in my book describing this doctrine and with examples of high-profile cases.»

Det begynte med Stalin, som fikk plantet en agent i Leo Trotskijs sirkel i Mexico. Trotskij hadde ikke lenger noen innflytelse, han hadde karet seg så langt unna Kreml som han kunne. Det hjalp ikke. Han skulle dø. Trotskij tok høyde for attentat, og gjester ble kroppsvisitert. Men agenten brukte en isøks mot hodet. Stalin hadde vist sin makt.

Det er denne tradisjonen Putin følger.

Den har også forløpere i Ivan den grusommes drap på sin sønn og bojarene. Men dagens regime er mer bestialsk. Ofrene skal helst dø en smertefull død, og kvinner og barn skånes ikke.

Kommentatorer burde merke seg dette personlighetstrekket. Det sier noe om hvorfor Putin steg til topps og ble værende der. Det sier også noe om hva han er i stand til i krig. Moralsk fordømmelse biter ikke på denne lederen.

 

https://www.berlingske.dk/europa/rige-russere-begaar-selvmord-de-kan-ikke-leve-uden-deres-formue-og

https://www.foxnews.com/world/russian-oil-executive-criticized-ukraine-invasion-dead-reportedly-falling-hospital-window

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.