Pavel Antov dro til India for å feire 66-årsdagen med venner. Men utfallet av reisen ble alt annet enn festlig. Først døde en i følget på fire av hjerteattakk, deretter var det Antovs tur til å falle ned fra balkongen i tredje etasje på hotellet. Antov kom hjem i kiste. Han er den 21nde russiske rikmannen som dør kort og brutalt bare i år.

Fenomenet er blitt så utbredt at det er opprettet en egen wikipediaside.

The sheer number of similar deaths involving Russian oligarchs this year is remarkable, so much so that the phenomenon has garnered its own Wikipedia entry: ‘2022 Russian businessmen mystery deaths.’ There are 21 names on the grim list so far – almost two deaths a month.

Mange av de døde hadde kritisert krigen i Ukraina offentlig. Omgivelsene får med seg at kritikk betyr at de risikerer livet.

Dette kan også få betydning for utenlandske selskapers interesse for Russland når krigen en dag er over.

Putin har blitt stadig mer autoritær og egenrådig med årene. Han skyver sin egen avgang ut i en fjern fremtid. Det er samtidig et signal om at han ikke tolererer rivaler. Slik blir Russland et stivnet samfunn og krigen ser ut til å eskalere utviklingen.

Putin har forvandlet Russland til et kleptokrati og den største tyven av dem alle er Putin.

En som fikk erfare dette var forretningsmannen Bill Browder. Han var leder av det største utenlandske investeringsfondet i Russland. Inntil skattemyndighetene fant ut av at de ville ha en del av kaka. Det endte med at Browder måtte rømme landet. Han etterlot revisoren sin, Sergej Magnitsky, som skulle nøste opp hvem som hadde raidet selskapet. Det viste seg å være skatteetaten selv. Magnitsky ble slått ihjel i fengslet. Dette var i 2005. Vesten kunne ha lært den gangen, men ville ikke. De foretrakk å se gjennom fingrene med korrupsjonen.

 

https://www.telegraph.co.uk/business/2022/12/29/death-moscows-sausage-king-shows-why-western-companies-will/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.