Director of National Intelligence, Dan Coats, måtte rykke ut og irettesette presidenten etter Helsinki. Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix

Donald Trump har bedt Det hvite hus invitere Vladimir Putin til toppmøte i USA til høsten. Nasjonal sikkerhetsrådgiver John R. Bolton har allerede fått jobben. Men Trump klarer ikke sine utspill med staben som må korrigere ham.

Trump godtar ikke fremstillingen av Helsinki. Han mener møtet var en suksess.

Trump forsøker å gjenvinne initiativet etter at liberale medier har gått over stag og beskylder Trump for å være skyld i forræderi. Helsinki er blitt sammenlignet med Pearl Harbour og Krystallnatten.

Dette viser Middle America at mediene ikke vil gi Trump en fair behandling.

De Trump-vennlige mediene kan peke på at problemene med Russland oppsto under Obama: Innlemmelsen av Krim, invasjonen av Øst-Ukraina, oppgivelsen av den røde linjen i Syria, og passivitet overfor russisk cyberangrep.

Det var Obamas passivitet og tilbakeholdenhet som gjorde at Putin ble stadig mer dristig.

Trumps problemer

Men Trump har fortsatt problemer med kommunikasjonen innad. Det kan virke som om hans egne folk må korrigere hans uttalelser. Torsdag ble forslaget om at russerne skulle få intervjue amerikanske agenter i forbindelse med Bill Browder og Hermitage Capital, skutt ned.

Pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders skjøt det ned i en presseeklæring:

«It is a proposal that was made in sincerity by President Putin, but President Trump disagrees with it,» Sanders said in a statement Thursday afternoon.

Erklæringen er en mild irettesettelse av presidenten. På pressekonferansen i Helsinki hørte alle Trump si at Putins forslag var «incredible». Det er typisk Trump-hype, men når det er presidenten som sier det i et møte med en makt som har angrepet Amerika, får det andre konsekvenser enn i valgkamp.

Trump forsto ikke at Putin la en felle for ham. Han angrep Bill Browder som har sørget for at USA vedtok en lov som har satt mange av Putins nærmeste på svarteliste. Putin beskyldte amerikanske agenter for å ha hjulpet til med å smugle 400 millioner dollar ut av Russland. Browder har lenge sagt at Putin står ham etter livet.

The first individual Putin voiced interest in questioning was Bill Browder, a prominent critic despised by the Kremlin for his role in pushing sanctions legislation around the world.

Browder, the CEO and co-founder of Hermitage Capital, has worked for years to advocate on behalf of his associate Sergei Magnitsky, whom he had hired to uncover massive financial fraud in Russia. Magnitsky died in Russian police custody nearly a decade ago, allegedly beaten to death. Browder later successfully pushed Russia sanctions legislation named after Magnitsky in the U.S. and beyond.

Browder, an American-born British citizen, noted to Fox News that Trump would not have “jurisdiction” over him.

Trump forsto ikke fellen Putin la for ham. Mange personer som vil Trump vel ser at Trump ikke forstår hvem Putin er. Han går solo uten å ha ryggdekning fra sin stab. Dermed måtte Sarah Huckabee Sanders drive brannslukking.

-Er det ikke bra hvis Russland og USA samarbeider, spør Trump.

Men om hva? er svaret. Trumps svar på Putins forslag er ikke betryggende.

Director of National Intelligence, Dan Coats, gikk til det usedvanlige skritt å distansere seg fra sin egen president etter Helsinki. Coats sendte ut en melding om at det var russerne som hacket Demokratene og forsøkte å skape kaos under valget. Å si noe annet stemmer ikke med fakta.

Coats, in contrast, sent an official statement shortly after the summit, reaffirming that U.S. intelligence agencies «have been clear» about Russian meddling in the 2016 election «and their ongoing, pervasive efforts to undermine our democracy.»

Coats stood by that statement in his interview Thursday.

«I just felt at this point in time, that what we had assessed and reassessed and reassessed and carefully gone over still stands,» Coats said.

«It was important to take that stand on behalf of the intelligence community and on behalf of the American people.»

He added: «Obviously, I wished he had made a different statement, but I think that now that has been clarified based on his late reactions to this.»

«I don’t think I want to go any further than that.»

Coats sier at når Trump uttaler seg på bekostning av sin egen etterretning er det hans plikt som Director å si fra.

Coats sa dette under den årlige sikkerhetskonferansen i Aspen torsdag. Der er kremen av sikkerhetseksperter samlet.

Under møtet kom beskjeden om det nye toppmøtet.

Coats’ real-time reaction to the news drew a laugh from the crowd. «Say that again?» he asked.

«Okay,» he said after a pause. «That’s gonna be special.»

Coats sa også at han ville gjort one-on-one-møtet med Putin annerledes. Trump hadde bare en tolk med. Demokratene og liberale medier krever å få vite hva som ble sagt og har spekulert i at Trump røpet hemmeligheter. Trump burde hatt med seg en offisiell stenograf, sa Coats.

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂