Manager av investeringsfrondet Hermitage Capital, Bill Browder, går til sak mot Danske Bank, både i Estland og Danmark, for hvitvasking.

Hermitage Capital ble svindlet for 230 millioner dollar, det var Russlands største utenlandske investeringsfond. Revisoren som ble igjen for å finne ut hvem som hadde tatt pengene, Sergej Magnitskij, ble slått ihjel i fengslet.

Dette var en så brutal handling at Browder startet en kampanje for at hans død ikke skulle vært forgjeves. Det endte med en lov oppkalt etter ham i USA, som sier at russere som begår alvorlige forbrytelser kan havne på en svarteliste.

Advokaten som tilbød Trump jr dritt om Hillary Clinton, Veselnitskaja, arbeidet for å få omstøtt denne loven. Det samme gjorde Glenn Simpson, leder av konsulentselskapet Fusion GPS, som laget en drittpakke om Bill Browder.

Hvis Danske Bank har bidratt til å hvitvaske penger fra Hermitage Capital er det en meget alvorlig anklage.

Please use the sharing tools found via the email icon at the top of articles. Copying articles to share with others is a breach ofFT.comT&Csand Copyright Policy. Email licensing@ft.comto buy additional rights. Subscribers may share up to 10 or 20 articles per month using the gift article service. More information can be found here.
https://www.ft.com/content/dea41f18-8058-11e8-bc55-50daf11b720d

The Estonian branch of Danske Bank was one of the main money-laundering nodes out of Russia, said Mr Browder on Thursday, adding that it was “one of the main conduits related to the fraud uncovered by Magnitsky.” Danske is under mounting pressure over the alleged money laundering. Mr Browder and local media claimed this week that the amount of transactions that flowed through the Estonian branch of Denmark’s biggest lender may have been as much as DKr53bn ($8.3bn), more than double previous estimates. (….)

Mr Browder said he had first brought the case to Estonian law enforcement officers in 2012, before alerting Danish authorities later to further fraud related to what Magnitsky discovered. “The regulators and law enforcement bodies in Denmark and Estonia have been asleep at the switch. And it’s one of the most important money laundering cases out of Russia in recent times,” he added.

 

Bill Browder to launch criminal complaint against Danske Bank

 

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!