En av Putins argeste motstandere, Bill Browder, ble arrestert av spansk politi på grunnlag av en russisk etterlysning gjennom Interpol onsdag. Det tok bare et par timer, så var han løslatt.

Men arrestasjonen var en påminnelse om Putins lange arm.

Browder, the founder of Hermitage Capital Management, wrote in a tweet that he had been arrested in Madrid by Spanish police and was being taken to a police station.

«In the back of the Spanish police car going to the station on the Russian arrest warrant. They won’t tell me which station,» the tweet reads.

Browder er etterkommer av en amerikans kommuist som var god venn med Lenin. Han nøt derfor en spesiell status som favorisert fondsforvalter i Russland. Hermitage Capital var Russlands største utenlandske fond.

Men fondet ble en fristelse for en korrupt skatteetat som raidet kontorene og påsto at selskapet skyldte skatt for 230 millioner dollar, penger selskapet hadde betalt. Browder ble nektet innreise til Russland og måtte se selskapet gå dukken. Den ene etter den andre av ledelsen måtte forlate Russland.

Den eneste som ble igjen var revisoren Sergej Magnitskij. Han ville nøste opp hvor pengene var blitt av. Da han kom for ubehagelig nær,  ble han kastet i fengsel. Der ble han mishandlet på det groveste og nektet legebehandling. Magnitskij døde.

Dette provoserte ikke bare Browder, men også amerikanske kongressrepresentanter. Sammen fikk de vedtatt Magnitskij-loven som gjør det mulig å sette russere på svarteliste for grove forbrytelser. Obama nølte med å undertegne loven og satte til å begynne med bare en syv stykker på svarteliste. Etter Krim ble det flere. Trump har utvidet listen betydelig.

Putin var fly forbannet over Magnitskij-loven og har drevet lobby-virksomhet for å få den opphevet.

Advokaten som skulle møte Donald Trump jr i Trump Tower i juni 2016, Veselnitskaja, angivelig med dritt om Hillary, begynte umiddelbart å snakke om Magnitskij-loven.

Rett før møtet og etter, hadde hun møte med leder for Fusion GPS, Glenn Simpson, som leide inn Christopher Steele til å lage drittpakken om Trump på basis av russiske kilder.

Fusion GPS har innleid av russerne til å sverte Bill Browder. Dette har Browder fortalt om i en kongresshøring.

Det finnes derfor en forbindelse mellom Browder, Putin og Hillary og Obama-siden som ikke er flatterende for Demokratene.

Putin benytter Interpol-samarbeidet til å etterlyse personer som er deres politiske fiender. Det setter hele samarbeidet i fare.

Browder har gått inn for at Russland suspenderes fra Interpol.

In December, Browder called for Interpol to «suspend Russia’s membership for flagrant abuse of the Interpol system.»

 

Financier Bill Browder Arrested In Spain On Russian Interpol Request