Russia collusion blir bare villere og villere for hver dag. For ett år siden ble det kjent at Donald Trump jr hadde et møte med en russisk advokat i Trump Tower som hadd lokket med at hun hadde kompromitterende materiale om Hillary Clinton.

Mediene var over seg. Dette var the smoking gun. Men deltakerne – Jared Kushner, Paul Manafort, Trump jr, kunne fortelle at møtet var en stor skuffelse. Natalja Veselnitskaja ville bare snakke om adopsjoner, som er et annet ord for Magnitskij-loven som Putin hater.

Det kom frem at Veselnistaja hadde møtt Glenn Simpson, leder for konsulentskapet Fusion GPS, til middag samme dag. Men anti-Trump-mediene gadd knapt rapportere det, eller setter det ikke inn i sin rette sammenheng. En slik opplysning utløser ingen oppfølgingsspørsmål.

Nå kan Lee Smith fortelle at ikke bare møttes den russiske advokaten og Glenn Simpson. Veselnitsaja var hans klient.

Det som binder det hele sammen er Magnitskij-loven: Putin vil ha loven endret. Den gjør at hans rike buddies ikke kan reise verden rundt og nyte fruktene av korrupsjonen. De slipper ikke inn i USA og deres penger blir frosset. Veselnitskaja jobbet for å få loven opphevet og hun hyret Fusion GPS til å gjøre jobben.

Dermed satt Simpson både med drittpakke mot Trump, som han hyret Christopher Steele til å gjøre, og organiserte drittpakker mot leder av Hermitage Capital, Bill Browder, noe Browder har forsklart seg om under ed i Kongress-høring.

Når vi i tillegg vet at selv FBI ikke har klart å verifisere noe av vesentlig betydning i den såkalte Steele-rapporten, noe James Comey selv har sagt – han brukte ordene «luguber og verifisert» – så blir regnestykket nærmest et 2+2: Fellesnevneren er Hillary og hele apparatet som ble mobilisert mot Trump. Hillary og Bill hadde ingen problemer med å ta millioiner av dollar fra Putin. De hadde alle forbindelsene til å svine til Trump. Det er alltid vanskelig å motbevise en negativ, noe som ikke er. Særlig hvis du har store deler av mediene bak deg kan det bli vanskelig. Mistanken blir hengende.

Lee Smith var gjest hos Tucker Carlson:

 

LEE SMITH, REALCLEARINVESTIGATIONS: Yes. Thanks, Tucker, for having me on. Look, I think one of the most important things to look at is – actually, there is one key to it, and that is the Russian lawyer that is supposed to be the test of the proof of collusion.

This was a client of Glenn Simpson. And Glenn Simpson was the person who was responsible for producing the Clinton funded dossier.

So, how does this happen? How did this combination happen? How are all these people in the same room? I think that’s the essential point that’s been elided or obscured almost all the time in the press. And I think that once the people look at that fact, things start to become clearer.

CARLSON: And you’re speaking of Veselnitskaya? Is that correct?

SMITH: Yes, exactly. Natalya Veselnitskaya.

CARLSON: So, explain, the famous Russian attorney who says she was in there to talk about Russian adoptions and then others say she was there to peddle dirt on Hillary Clinton. How is she a client of Glenn Simpson?

SMITH: Yes. The whole idea about her talking about adoptions, that’s part of her effort to roll back the Magnitsky Act, which was sanctioning Russian officials and other associates of Vladimir Putin.

So, again, Glenn Simpson, who was hired by the Clinton campaign to produce the dossier, allegedly unraveling, unearthing Trump’s ties to Russia is actually working on behalf of pro-Kremlin interest.

That’s what Natalya Veselnitskaya is doing in that meeting. She’s actually pushing a campaign that Glenn Simpson is partnered with, to rollback American legislation on Putin regime officials and other associates.

CARLSON: So, a Glenn Simpson client is the key to the case that the Trump family was involved in colluding with the Russian government.

SMITH: Right.

CARLSON: Glenn Simpson, also the person paid to assemble a dossier proving collusion between the Trump family and the Russian government. So, why is this not a widely known fact?

SMITH: I mean, look, I think that basically what’s happened here is I think that we’ve seen Fusion GPS – and we’ve seen the press basically take a picture, right, and the picture is of Donald Trump and other Trump campaign members in a meeting with a Russian lawyer. And then they wrote the caption underneath. And what does the caption say? Collusion.

The real caption is something else. The facts are different. The fact that Veselnitskaya is there working on a case that Glenn Simpson is also working on, they’re partnered on the same job on behalf of pro-Kremlin interests.

So, yes, it’s an enormous issue that has been misreported or underreported since the story first broke a little more than a year ago now in 2017 reporting the 2016 meeting.

CARLSON: It’s just an amazing fact. It’s really – a year ago, I never would have believed any of this. Lee Smith, thank you for that. It was great reporting.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂