Nytt

Bilde: Sergej Magnitsky er noe så sjeldent som en person som har gitt navn til en lov som straffer russere implisert i grove forbrytelser. De får formuene frosset, nektes innreise og risikerer i verste tilfeller tiltale.

Storbritannia vil vedta Magnitsky-loven som svartelister russere som har deltatt i forbrytelser. Moskva er rasende på loven som så langt har satt 49 russere på svarteliste i USA.

Corrupt Russians face UK visa ban under British version of ‘Magnitsky Act’

Flere land har vedtatt loven, deriblant Canada og Australia. Storbritannia forberedte sin versjon før attentatet på Skripal. Nå er et vedtak 100 prosent og vil trolig bli fremskyndet.

Boris Johnson, the Foreign Secretary, and Amber Rudd, the Home Secretary, have agreed that Britain will introduce a UK version of the so-called «Magnitsky Act» under which 49 Russian nationals are named in an official US list of «gross violators of human rights», whose crimes include extrajudicial killings and torture.

Å nyte livet i Vesten står aller øverst på den russiske elitens ønskelisten. Hvis det å tilhøre Putins sirkel betyr å bli persona non grata i Vesten, kan det få russerne på andre tanker.

Konservative parlamentsmedlemmer har tatt initiativ til en britisk Magnitskij-lov. Men regjeringen har strittet imot.

Last month the Telegraph disclosed that MPs led by Andrew Mitchell, the former Tory chief whip, were pressing Mr Johnson to include a «Magnitsky amendment» in the Sanctions Bill, which introduces a post-Brexit national sanctions policy.

Nå kan det bli vanskelig å si nei. En Magnitsky-lov vil være et Damoklessverd over hodene til russiske oligarker og Putin-lojalister.

David Cameron innrømmet i desember at han forsømte seg.

The campaign came after David Cameron admitted in December that he regretted «that we didn’t introduce the Magnitsky Act», following similar moves by the US, Canada and several European countries.

Det vil ventelig endre seg etter Skripal-attentatet.

Magnitsky-loven ble vedtatt i Kongressen etter at russiske skattemyndigheter ranet det største utenlandsfondet i Moskva, for 230 millioner dollar. Fondet ble ledet av Bill Browder. Mange av deres beste folk måtte flykte til utlandet. Kun en ble igjen, Sergej Magnitsky. Han begynte å nøste trådene for å finne ut hvor pengene var blitt av. Han ble arrestert og torturert og slått til døde i fengsle.

Bill Browder ble så forbannet at han sverget gjengjeldelse. Den kom etter tålmodig arbeid. Obama var ikke begeistret for loven, heller ikke Hillary Clinton. Men Obama turde ikke ta belastningen ved å nekte å underskrie.

Slik Putin oppfører seg vil loven få avleggere i mange land. Kanskje også Norge?