Kommentar

AndreiIllarionov.jpg

Likvideringen av Yukos burde være en advarsel til Hydro og Statoil om risikoen ved å innlate seg med Gazprom. Men man lukker øynene og betrakter det som et engangstilfelle. Til tross for at varsellampene lyser: Representanten for den største utenlandske investoren i Russland, Bill Browder fra Hermitage Capital, har de siste fire månder vært nektet innreise til Russland, til tross for at han har skrevet en artikkel som lovpriser investeringer i Russland. Myndighetene var endog så begeistret at de distribuerte skriftet selv.

Men Bill Browder hadde pådratt seg myndighetenes vrede ved å be om større transparens i Gazprom:

the largest foreign investor in Russia’s stock market had been barred from the country for the past four months over «national security concerns».

Bill Browder, chief executive of Hermitage Capital, which runs an equity fund with $4.1bn under management in Russia, was turned away at Moscow’s Sheremetyevo airport in November and has not been readmitted.

Mr Browder, a US-born British citizen, had been one of the most enthusiastic supporters of Mr Putin’s policies and of Russia as an investment destination. The Kremlin even reprinted copies of one of his presentations – «How the west has got Russia wrong» – and circulated it to Russian embassies.

But he has also campaigned energetically for improved corporate governance, most noticeably at Gazprom, the state-controlled natural gas giant, which has made him powerful enemies.

Russia’s foreign ministry said Mr Browder had been barred under a law permitting such action «if it is in the interest of ensuring the security of the state».

Gazprom er en stat i staten. Det er selskapet som eier Shtokman-feltet. Norsk Hydro og Statoil er så godt som garantert å få bli med i utbyggingen, skrev Moscow Times nylig. Men det er mange skjær i sjøen. Chevron og CononcoPhilips vil også gjerne delta, og helst med mer enn de 15 prosent Gazprom vil gi hver deltaker.

Nå truer russerne med å stenge amerikanerne ute som svar på at USA trenerer russisk medlemskap i WTO. Det gjør amerikanerne i misnøye med at Yukos ble likvidert. Russerne brøt alle aksepterte regler for behandling av et internasjonalt selskap, og det vil ikke USA la passere. Advokater forsøker fortsatt å straffe Russland.

Ifølge Moscow Times er det stor risiko ved Shtokman-deltakelsen. Gazprom har nå delt opp utbyggingen i mange faser, og deltakelse i en betyr ikke automatisk deltakelse i neste. Det gir stor fallhøyde, og kostnadene blir store.

Putins tidligere rådgiver Andrei Illarionov sier Russland er på full fart bakover. Det burde aldri fått lov å bekle formannsposten for G8.

Western countries have adopted a policy of appeasement towards Russia by endorsing it as president of the Group of Eight developed democracies, according to Andrei Illarionov, a former economics adviser to President Vladimir Putin.

Mr Illarionov said that by attending a G8 summit in St Petersburg this July, Group of Seven members would endorse fully Moscow’s policy of «nationalisation of private property, destruction of the rule of law, violation of human rights and liquidation of democracy».

Mr Illarionov, one of the most outspoken critics of Mr Putin’s rule even before he quit the Kremlin last year, said Russia did not qualify as a G8 member on either economic or political grounds.

Russia’s gross domestic product per capita was less than one third that of the G7 and last year it was downgraded by the US-based Freedom House from a partially free country to a status of not-free country. «The St Petersburg summit will be a triumph for dictators around the world and a signal to them that what they do to their people and neighbours does not matter,» Mr Illarionov said at a recent meeting with journalists.

Hverken de sikkerhetspolitiske eller utenrikspolitiske sider ved et Shtokman-engasjement har vært fremme i norsk debatt. Hydro og Statoil innlater seg med et gigantselskap som er Kremls forlengede arm, og ikke opererer etter vanlige forrretningsprinsipper. Det kan gå ut over den økonomiske rentabiliteten, og ikke minst den know-how som gjør nordmennene interessante. Russerne kan bruke Shtokman-deltakelse som pressmiddel i delelinje-forhandlingene. Norge kan også havne på Kremls side i energipolitiske spørsmål. Vi blir spurv i tranedans, men grådigheten ser ut til å overvinner alt.

Erling Borgen spurte Wilhelmsen rederiet om de ikke hadde noen grenser for å tjene penger. Hvorfor spør han ikke Helge Lund og Eyvind Reiten om det samme? Det Norge innlater seg på i nordområdene har langt større konsekvenser enn noen skipslater til Irak.

art er fra FTimes
Ex-Putin aide says G8 appeasing dictatorial Russia
By Arkady Ostrovsky in Moscow and Neil Buckley in Minsk
sub only