Kommentar

Trump fra pressekonferansen med Putin i Helsinki 16. juli. Han ser sliten ut. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Donald Trump var garantert dårlig presse etter møtet med Putin, men hvorfor sa han da at han trodde mer på Putin enn på sine egne etterretningstjenester når det gjelder om russerne forsøkte å påvirke valget i USA?

Det er nærmest uforståelig at Trump kunne si noe så dumt. Har kampanjen mot ham om Russia collusion påvirket ham i den grad at han er mer tilbøyelig til å tro Putin enn amerikansk etterretning? Psykologisk er det mulig, men Trump har ikke latt seg påvirke psykologisk. Før nå.

Mr. Trump said he and the Russian president “spent a great deal of time” discussing the matter during their four hours of talks on Monday, and said Mr. Putin “was extremely strong and powerful in his denial.”

Asked whom he believed—U.S. intelligence agencies or Mr. Putin—Mr. Trump said: “[Director of National Intelligence] Dan Coats came to me. They said, they think it’s Russia. I have President Putin, he just said it’s not Russia.”

“I will say this, I don’t see any reason why it would be,” he added.

Dette var en spekulasjon helt uten grunnlag, hvor tvilen kommer Putin til gode. Og det skjer på Trumps egen bekostning.

Glem medienes kjør. Trump kan ikke desavuere sine egne etater i full offentlighet. Dét er en grunnregel i politikken.

Trump serverte fiendene sitt eget hode på et fat.

U.S. lawmakers and former administration officials in both parties said Mr. Trump’s apparent decision to side with Mr. Putin’ over his own intelligence agencies marked a stunning effort by the president to align himself with a U.S. adversary after years of calling for better relations between the two countries.

Trump stiller sine egne etterretningsfolk i en umulig situasjon: De må velge mellom profesjonell seriøsitet og politisk lojalitet. Hvis de velger det siste, oppfyller de ikke lenger sin oppgave. De fremstår også som tåper som tar avstand fra sine egne analyser. Det er en umulig situasjon.

Mr. Coats, in a statement following the Helsinki news conference, said: “We have been clear in our assessments of Russian meddling in the 2016 election and their ongoing, pervasive efforts to undermine our democracy, and we will continue to provide unvarnished and objective intelligence in support of our national security.”

Trump klarte ikke balansegangen: å holde russisk innblanding og Bob Muellers heksejakt fra hverandre. Begge deler er sant. Men Trump falt ned på feil side.

Han kritiserte også FBI og justisdepartementet offentlig, fra samme podium som Putin. Det tar seg ikke ut i Amerika.

Mr. Trump also attacked his Justice Department and the Federal Bureau of Investigation during the news conference, describing the probe of whether his associates colluded with Russia’s efforts to interfere in the election as a “disaster for our country” that has undermined U.S. relations with Moscow. And he continued to blame the U.S., at least in part, for the poor state of those relations, saying the U.S. had been “foolish.”

Trump visste at alle øyne var fokusert på hvordan han håndterte Putin. Derfor burde han unngått å opptre slik. Nå har motstanderne hans fått ny ammunisjon for lang tid fremover.

Trump sa også noe annet som var helt bort i natta. Putin hadde foreslått at Bob Muellers team kunne komme til Moskva og avhøre de tolv militære etterretningsagentene som er tiltalt for hacking av Demokratenes hovedkvarter. Samtidig skulle russerne sende folk til USA for å delta i eller bidra til etterforskning av hackingen – som russerne benekter å ha stått bak. Dette syntes Trump var en glimrende idé. Det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte. Russerne har brukt slike forslag i mange år. Takker man ja, slik britene gjorde under etterforskningen av likvideringen av Litvinenko i London, kjører man seg fast i endeløs uthaling. Saken dør av oksygenmangel.

Mr. Trump aired his skepticism about U.S. intelligence agencies’ findings—which he has routinely expressed over the last 18 months—on the heels of Friday’s indictment by special counsel Robert Mueller against 12 Russian officers for allegedly hacking the computers of Democratic organizations and ensuring the pilfered information became public.

Mr. Putin said they discussed the possibility of inviting Mueller investigators to Russia to question the charged officers, but added he would expect the U.S. to offer a reciprocal arrangement. Mr. Trump interjected: “I think that’s an incredible offer.”

FBI og Mueller fortsetter sitt manipulative spill mot Trump. At visejustisminister Rod Rosenstein forkynte tiltale mot de tolv russerne torsdag, dagen etter høringen med FBI-agent Peter Strzok og rett før Helsinki-møtet, var meget spesielt. Hvilket flere har kommentert.

Men Trump har tidligere gitt inntrykk av at han klarer å holde to tanker i hodet samtidig: at russerne blandet seg inn, men at hans motstandere bruker det mot ham, mens det i virkeligheten var de som hadde samrøre med russerne.

Trump tilbrakte to timer alene med Putin. Etterpå kom hele følget av sikkerhetseksperter inn. Det er utenkelig at drevne og erfarne folk, eksempelvis nasjonal sikkerhetsrådgiver John R. Bolton, kan stå inne for en del av vrøvlet Trump kom med, om at han stolte mer på Putin enn på sine egne tjenester. Det skal bli interessant å se hvordan administrasjonen ror situasjonen i land. Selv om Trump rører, gjør ikke Mike Pompeo eller Bolton det.

 

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!