Russland etterforsker omstendighetene rundt dødsfallet til en av toppforskerne bak covid-vaksinen Sputnink som ble funnet kvalt i leiligheten sin i Moskva fredag.

En av toppforskerne bak Sputnik-vaksinen

Mannen som var blitt kvalt med et belte nordvest i Moskva er Andrey Botikov, en av de 18 forskerne som utviklet covid-vaksinen Sputnik V i 2020.

Det ble først rapportert at han hadde overlevd møtet med en som brøt seg inn i hjemmet hans og krevde ham for penger.

29-åring arrestert

En 29 år gammel mann beskrevet som mannlig prostituert, er arrestert og siktet for drapet. Han skal være blitt fakket da han var i ferd med å flykte fra åstedet, og han skal ha tilstått under avhør.

Andrey Botikov var seniorforsker ved Gamaleya National Research Center for epidemiologi og mikrobiologi. Han har tidligere jobbet som seniorforsker ved D.I. Ivanovsky Institute of Virology. På den russiske covid 19-vaksinens offisielle nettside er navnet hans oppført som nummer fem i Sputnik V-teamet.

Han ble av Putin tildelt fedrelandets fortjenstmedalje for sitt arbeid med Sputnik V-vaksinen.

Pen rekke dødsfall innen russisk elite

Den 47 år gamle virologen Botikovs død føyer seg pent inn i en rekke dødsfall innen den russiske elite det siste året. 

For bare drøyt to uker siden begikk generalmajor Vladimir Makarov angivelig selvmord etter å ha blitt sparket av Putin.

Vyacheslav Taran, krypto-milliardær og grunnlegger av Forex Club, døde i et helikoptekrasj nær boligen sin i det sydøstlige Frankrike i slutten av november 2022.

Anatoly Gerashchenko, tidligere leder av Moskvas luftfartsinstitutt, døde i september ifjor etter et «stygt fall» i trapper.

Marina Yankina som skal ha spilt en avgjørende rolle for finansieringen av Russlands invasjon i Ukraina, falt fra 16. etasje og ble funnet død på fortauet i St. Petersburg i februar iår.

Gründeren, politikeren og millionæren Pavel Antov falt ut av hotellvinduet da han var på ferie i India hvor han feiret sin 65-årsdag.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.