Fra mai til desember 2022 døde titusener flere briter enn vanlig – og de som strøk med av covid er unntatt fra tallene. 

På høyde med Luftwaffes blitzkrieg

Slikt oppleves ellers bare under krig og pest, men de årsakene kan avskrives denne gangen. Det reiser alvorlige spørsmål om hva dette kan skyldes. 

I 2022 var det en overdødelighet på nesten 40.000 i Storbritannia, nesten like mange som ble drept av Luftwaffes blitzkrieg. I de siste to ukene av 2022 var dødsraten en femtedel høyere enn 2016 til 2019 og det er korrigert for aldring av befolkningen. Dataene avdekker også et urovekkende høyere antall dødstall blant relativt unge voksne.

Efter covid har overdødeligheten svingt voldsomt fra måned til måned, den har både falt under femårsgjennomsnittet og steget langt over. Svingningene kan skyldes en rekke faktorer, men de som utgir seg som eksperter på området er ikke i stand til å påpeke noen klare årsaker. The Guardian kaller det en humanitær krise.

32.000 briter som fremdeles skulle vært i live

David Coleman, professor emeritus i demografi ved Oxford University, viser til noen mulige årsaker til at det fra mai til desember ifjor var 32.​​441 flere dødsfall i England og Wales enn gjennomsnittet de fem foregående årene. 

Dødsfall forårsaket av covid er fratrukket de mer enn 32.000 britene som statistisk sett fremdeles skulle vært i live fra denne perioden.

– Ingen klare årsaker

Professor Coleman sier til Mirror at ingen med sikkerhet vet hva som har forårsaket at alle disse menneskene er gått inn i evigheten.

– Når en betydelig andel eldre mennesker er gått ut av tiden, bør den gjenværende befolkning være sunnere – det vil si at vi i en periode efterpå bør ha en lavere dødsrate enn vanlig, men det er ikke skjedd.

Setter grå hår i hodene på ekspertene 

Han fremhevet to mulige årsaker til fenomenet: At Storbritannia blir eldre og har høyere BMI (body-mass index), men også demens og Alzheimers er mulige forklaringer i en befolkning med stadig mer grått hår.

– Men ser man på detaljene i dødsattestene, er forklaringene litt utilfredsstillende eftersom uklart definerte symptomer er en av de største komponentene bak overdødeligheten. At befolkningen er sterkt aldrende forklarer dog ikke en overdødelighet på mer enn 30.000 fra mai til desember ifjor.

Elefanter i rommet

Influensa og lungebetennelse trekkes frem, men en dramatisk og underkommunisert årsak, elefanten i rommet, er sommervarmen – og gitt klimaendringer vil den i fremtiden fortsette å utgjøre en fatal trussel. 

– På landets varmeste dager får vi en uunngåelig økning i overdødeligheten. Tusenvis bukker under for varmen – om vi skal tro hva Mirror skriver.

The Guardian slår fast at likhaugene begravelsesbyråene sliter med å få unna, er en humanitær krise, og de peker på en annen elefant i rommet: Toryenes vanvittige ideologi.

Overdødelighet er definert som det antall dødsfall som overskred siste fem års gjennomsnitt. 2020 er unntatt fra britenes beregning av gjennomsnittlig dødsrate på grunn av den unormale situasjonen covid skapte det året.

Nakstad «uenig» med forskning som viser at vaksine og over­dødelighet følges ad

19 prosents over­dødelighet i EU i desember, 21 prosent i Norge

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og/eller som e-bok.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.