– Ingen ble tvunget. Folk traff sine egne valg, sier New Zealands 44 år gamle statsminister Chris Hipkins.

Politikkens magi

Statsminister Chris Hipkins har ertet på seg sosiale medier efter at han søndag hevdet at ingen ble tvunget til å ta covid-vaksinen til tross for omfattende vaksinepåbud i landet.

På en pressekonferanse ble Hipkins spurt om et valgløfte fra Winston Peters, leder av partiet New Zealand First, om å kompensere dem som ble skadet av vaksinen eller tvunget ut av arbeidslivet på grunn av vaksine-påbud:

– Det finnes allerede en ordning for mennesker som blir skadet i forbindelse med en medisinsk prosedyre og det finnes allerede prosesser for å håndtere slikt.

Hipkins var landets minister for covid 19-respons da pandemien brøt ut. Han ble statsminister 22. januar iår.

Største overdødelighet på 100 år

I februar kom tall fra Stats NZ som viste den største økningen i antall registrerte dødsfall siden influensapandemien i 1918. 

Det døde 38.574 newzealendere i 2022. Det er 10,4 prosent flere enn i 2021. Konspiratoriske påstander om at dette har med vaksineringen av folket å gjøre, er grundig tilbakevist av faktasjekkere som tilskriver det en aldrende befolkning.

Omskrivning av historien

Også Canadas statsminister Justin Trudeau møtte motstand på sosiale medier da han i april hevdet at ingen ble tvunget til å vaksinere seg. På Fox News kalte de det å «omskrive historien».

I februar 2022 sa Trudeau: – Jeg kan forstå frustrasjonene over mandater, men mandater er veien å gå for å unngå ytterligere begrensninger – eller å skulle begrenses.

– Var ikke befolkningen aldrende før?

En rekke land har registrert overdødelighet i 2022 på grunn av en «aldrende befolkning». På Kypros stiller de seg tvilende og spør om ikke tallene er for høye til å være forårsaket av naturlig aldring: 

– Var ikke befolkningen aldrende også i årene 2016–2019? Det virker litt perverst å snakke om demografi når det har skjedd så mye de siste tre årene: En global pandemi av et nytt virus efterfulgt av total nedstengning og massevaksinering med en ny type vaksine. Det ville faktisk vært rart om ikke dét hadde en viss innvirkning på dødeligheten.

Økende dødsrate over hele verden

– Det gjelder selvfølgelig ikke bare Kypros. Det rapporteres om økende dødsrate over hele verden. Dødstallene i Australia var 13 prosent høyere enn forventet de første åtte månedene av 2022. I Storbritannia er det fortsatt stor økning. Det totale antall dødsfall i alle aldersgrupper i Europa i 2022 er like høyt som i 2020 og høyere enn i 2021. I Portugal slo desember 2022 alle rekorder, bare i det lavt vaksinerte Bulgaria har det normalisert seg. I USA var overhyppigheten av dødsfall høyere i første halvdel av 2022 enn i 2020 og 2021.

– Hvorfor er det sånn? spør CyprusMail.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.