Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk. Foto: Berit Roald / NTB.

Den russiske covid-19-vaksinen Sputnik V er 91,6 prosent effektiv, ifølge en analyse publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

En svært gledelig nyhet, mener medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

– Dette er det vi har ventet på, mer informasjon om resultatene fra Sputnik V-vaksinen. Dette er svært lovende, sier Madsen til NTB.

Uavhengige eksperter sier til nyhetsbyrået AFP at de nye opplysningene demper bekymringen over manglende åpenhet rundt vaksinen, som russerne allerede har begynt å rulle ut, og som er eksportert til flere land.

– Svært effektiv

De foreløpig funnene viser at vaksinen, som gis i to doser, er svært effektiv og tåles godt av deltakere over 18 år i den siste fasen av klinisk testing, sier medforfatter Inna Dolzjikova ved Russlands nasjonale forskningssenter for epidemiologi og mikrobiologi.

Ifølge Madsen har produsenten av Sputnik V-vaksinen allerede vært i kontakt med Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) for å diskutere hvordan man skal gå videre med en eventuell EU-godkjenning av vaksinen.

Dersom EMA godkjenner vaksinen, kan den etter hvert komme til Norge. Hvor lang tid det kan ta, er avhengig av kvaliteten på dataene, sier Madsen.

– EMA vil foreta en fingransking av alle dataene rundt vaksinen. Dersom de er gode og pålitelige, kan en godkjenning komme ganske fort, i løpet av bare en måned eller to, sier han.

I Russland ble vaksinen godkjent etter å ha blitt testet ut på knapt hundre personer.

– Det fikk nok øyebrynene til å heve seg litt i Vesten, sier Madsen.

– Så dette kan regnes som en stor seier for Russland?

– Ja, og man skal absolutt ikke undervurdere russerne. De har en stor legemiddelindustri og har tidligere vist at de kan lage avanserte biologiske legemidler, slår Madsen fast.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂