Ursula von der Leyen er president for EU-kommisjonen. Hun har blitt sterkt kritisert for EUs valg av strategi i forbindelse med vaksinasjon mot covid-19. Foto: REUTERS/ Johanna Geron/ NTB

Danskene besøker israelerne, ungarerne forhandler med Kina, og gamle østblokkland som Tsjekkia vender tilbake til erkefienden Russland. EUs mislykkede vaksinestrategi er i ferd med å gå i oppløsning.

Elisabet Svane er EU-korrespondent for den danske avisen Politiken. Hun følger utviklingen nøye. I en artikkel 2. mars som også er publisert av Stavanger Aftenblad, beskriver hun et mislykket vaksineprogram som er i ferd med å slå sprekker.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz reiste sammen med Danmarks statsminister Mette Frederiksen til Israel for å lære om landets vellykkede vaksinestrategi. Kurz er ikke fornøyd med EUs bidrag. Østerrike har allerede brukt 80 prosent av de vaksinene landet er tildelt av EU.

— Vi må ikke lenger bare være avhengige av EU når det gjelder produksjon av neste generasjons vaksiner, sa han til tyske Bild.

– EU bruker for lang tid på å godkjenne vaksiner.

Stadig flere land er misfornøyd med EUs vaksinestrategi og kjører sitt eget løp. Dette irriterer EU-kommisjonen.

— Kommisjonen vil jo veldig gjerne høre hva Danmark og Østerrike har funnet ut av i Israel, og som kan være verdifullt for vår strategi, lød det skarpt fra en EU-kilde. Det ble også tilføyd at man nok burde unngå å sammenligne Israels 10 millioner innbyggere med EUs 450 millioner.

Men nettopp dette er vel hele poenget til kritikerne. En mastodont som EU beveger seg for sakte og skifter kurs omtrent like raskt som en supertanker, mens mindre nasjoner som er villige til å prioritere helsen til egne innbyggere, lettere kan manøvrere i vaksinemarkedet.

Senest i dag stilte Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre spørsmålstegn ved Norges vaksinestrategi. Norge er som vanlig blant de mest lojale i EU-klassen, og har bundet seg til masten ved å følge EU også i dette spørsmålet.

Visegrad

Særlig Visegrad-landene viser som forventet lite lojalitet til EUs strategi. Ungarn kjøper vaksiner der de får tak i dem, inkludert Kina. Polen snakker også om et mulig samarbeid med Kina. Tsjekkia retter blikket mot sin erkefiende Russland:

Tsjekkerne har lagd avtaler om å motta russiske Sputnik-vaksiner for, som landets president Milos Zeman sier ifølge Moscow Times, «vaksiner har ingen ideologi». Tsjekkerne er også klare til å kjøpe kinesiske vaksiner hvis det er mulig.

Slovakia har bestilt to millioner doser av Sputnik-vaksinen.

Polens tidligere statsminister Donald Tusk, som også har bakgrunn som EU-president, advarer mot å stole på Kina og Russland.

— Det er en naiv tilnærming til et kynisk spill, sier han, og advarer mot vaksiner som ikke er blitt godkjent av Det europeiske medisin-agenturet EMA.

Vaksinepass

De russiske og kinesiske vaksinene er ikke godkjent av EU, siden EUs medisinske agentur (EMA) ikke får tilgang til det underliggende datamaterialet.

Det kan få betydning i forhold til vaksinepasset som EU-kommisjonen legger fram senere i måneden. Selv om detaljene ikke er kjent ennå, vil ikke-godkjente vaksiner ikke føre til stempel i passet. Derfor utfordrer Visegrad-landene hele idéen om et felles vaksinepass ved å gå sin egen vei.

 

4. mars kom beskjeden om at EMA starter en «rolling review» av Sputnik-vaksinen.

The CHMP’s decision to start the rolling review is based on results from laboratory studies and clinical studies in adults. These studies indicate that Sputnik V triggers the production of antibodies and immune cells that target the SARS-CoV-2 coronavirus and may help protect against COVID-19.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.