Kina risikerer å utløse opptøyer og i ytterste konsekvens revolusjon med sin brutalt undertrykkende nedstengning av samfunnet. Folk spør seg om covid er hoveddriveren bak den mislykkede nullstrategien mot hovedsakelig asymptomatiske tilfeller av en mild variant.

Kinas president Xi Jinping sa i forrige uke at Kina må stå fast ved sin nulltoleranse for covid til tross for den voksende frustrasjonen blant de 25 millioner som lever under lockdown i Shanghai:

– Forebyggings- og kontrollarbeidet kan ikke svekkes, sa Xi under en tur til Hainan, ifølge Xinhua.

Kinesiske myndigheter bruker nedstengninger og massetesting til fullstendig undertrykkelse av smitteutbrudd. Rapporter og videoer som unnslipper sensuren forteller at den kinesiske offentligheten har mistet tålmodigheten med myndighetenes tøffe tilnærming til covid 19. 

Når kineserne uttrykker sin frustrasjon på sosiale medier, er de presset til randen. På sosiale medier er folk lett å identifisere og de vil ikke ha kontoene sine lukket. Men kreativiteten er stor, folk klager på situasjonen i Shanghai under hashtags som myndighetene selv bruker når de skal si negative ting om for eksempel USA.

Landet har holdt sine grenser mot omverdenen stengt i årevis og tvunget de som kommer fra utlandet til 14 dagers hotellkarantene. Likevel har den mer smittsomme, men mindre farlige omicron-varianten ført til lengre og tøffere nedstengninger. Nesten hele Shanghai har vært lukket ned siden 5. april.

Shanghais covid-tiltak har i betydelig grad forstyrret folks liv. Folk har kjempet for å få tak i mat og har ofte måttet ty til byttehandel med naboene; ‘en pakke kjeks mot en pose ris’. Fabrikker er blitt lukket. Shanghai havn har bedt arbeiderne om å overnatte på jobben for å sikre at tjenestene fortsetter å kjøre.

Kinesiske brukere har uttrykt forbitrelse på sosiale medier over at covid-positive barn skilles fra foreldrene, om leger som nekter å gi medisinsk behandling på grunn av covid-frykt, over at politiet bruker vold mot almindelige mennesker.

Omfanget av nedstengningene truer også landets økonomi. Anslagsvis 373 millioner mennesker – en befolkning større enn USAs – lever under en eller annen form for nedstengning. Kinesisk produksjon og boligsalg falt i mars til det laveste nivået siden starten av pandemien. Landets forsyningskjeder lider under lastebilsjåfører i karantene. Tidligere denne måneden kuttet Morgan Stanley sin 2022-prognose for Kinas vekst til 4,6 prosent, ned fra 5,1 prosent.

Hong Kong som offisielt følger samme politikk som Kina – har i praksis løsnet noe på grepet etter at byen hadde sitt største utbrudd i februar og mars. Byen har senket innkommende karantene til syv dager for vaksinerte, de lar covid-smittede isolere seg hjemme og vil lette på restriksjonene på sosial distansering, inkludert utvidelse av spisetid og gjenåpning av treningssentre og kinoer.

Fremdeles holder Xi på sin nulltoleranse. – Utholdenhet er seier, sier han.

– Jeg tror det grunnleggende problemet er selve null-strategien, sier Yanzhong Huang, stipendiat ved amerikanske Council on Foreign Relations til Vox.

Her hjemme er Espen Nakstad opptatt av å formidle at faren ikke er over og han understreker at det fortsatt er en pandemi i verden:

– Men for Norges del, så lenge vi har vaksiner som fungerer og beskytter, er vi i en ganske mye bedre situasjon enn tidligere. Om det blir behov for en ekstra vaksinedose etter hvert er noe vi vurderer fortløpende, sier han til TV2.
Video: Shanghai shutdown

Er det kinesiske kommunist-dynastiet i ferd med å miste Himmelens mandat?

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.


Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.