Saken er oppdatert kl 09:25 med kinesiske myndigheters reaksjoner, nederst i saken,

Korona-nedstengningene i Kina gir nå utslag på børsene verden over. Flere internasjonale eksperter uttaler frykt for hva som kan komme til å skje. Natt til mandag ble en BBC-journalist banket opp av kinesisk politi, da han dekket en demonstrasjon i Shanghai der demonstrantene krevde Xi Jinpings avgang.

Demonstrasjonene som startet etter nedstengningen av verdens største iPhone-fabrikk i Zhengzhou for vel en måned siden, har spredd seg over hele Kina. Etter hvert som nyhetene og videoene fra brannen i en høyblokk i Urumqi, hovedstaden i Xinjiang, spredte seg, har protestene spredd seg enda mer. Vanlige kinesere reagerer med sinne på nyheten om at minst ti mennesker mistet livet, fordi inngangsdørene til mange leiligheter var sperret med stålwire fra utsiden.

Børsene i Asia har reagert negativt på uroen.

Chinese stocks fell sharply, with the blue-chip Shanghai Shenzhen CSI 300 index down 1.7%, while the Shanghai Composite index lost 1.2%. Hong Kong stocks were the worst performers in Asia with the Hang Seng logging a 2.1% decline.

Chinese protestors clashed with the police in several major cities over the weekend, amid growing discontent with movement and activity curbs under the government’s strict zero-COVID policy. A deadly fire in the country’s far west, which was reportedly worsened by lockdown measures, triggered the latest, albeit unprecedented, round of civil disobedience. (Yahoo Finance)

– Nullsmittestrategien ga en utilsiktet konsekvens ved å plassere et stort antall mennesker i samme situasjon. Dette er en game changer, sier professor i Kina-studier ved MIT Sloan School of Management til New York Times. (Dagens Næringsliv)

Også de internasjonale markedene reagerer.

Selv om det kinesiske regimet jobber på spreng med å fjerne dokumentasjon fra sosiale medier på hva som har utfoldet seg, klarer de ikke å fjerne alt. At kinesiske demonstranter nå krever Xi Jinpings avgang, er i kinesisk sammenheng helt uhørt, og en god indikasjon på at raseriet stukker dypt.

Også Oslo Børs har startet med nedgang, mandag morgen.

Dagen etter at kinesere samlet seg i gatene for å protestere mot landets koronastrategi, lover myndighetene en «vellykket» kamp mot covid-19.

På en pressekonferanse med kinesisk UD mandag ble det stilt spørsmål om demonstrasjonene. Men departementets talsmann avviste spørsmålet ved å si at dette ikke stemmer med «fakta».

– Ved hjelp av ledelsen i Det kinesiske kommunistpartiet og støtte fra det kinesiske folket så tror vi vår kamp mot covid-19 kommer til å lykkes, sa talsmann Zhao Lijian. (NTB)

Asia-børsene faller etter Kina-demonstrasjoner: – Dette er en game changer (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Les også:

Kina: Nye opptøyer ved iPhone-fabrikk

Kjøp julegavene fra Document!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.