Tirsdag brøt det ut nye opptøyer ved verdens største iPhone-fabrikk, Foxconn, i Zhengzhou. Mer enn hundretusen arbeidere er blitt holdt innesperret i flere uker etter et utbrudd av covid. Også i Beijing er det store nedstengninger, og uroen i landet er voksende.

Streng sensur til tross, på sosiale medier vrimler det av videoer som viser hvordan det vi må tro er rasende arbeidere som nærmest kjeppjager folk i hvite drakter. Uroen startet for vel tre uker siden, da hele fabrikken med over en kvart million ansatte ble nedstengt på grunn av covid-smitte. Flere tusen arbeidere brøt seg da gjennom sperringene på jakt etter mat.

Epoch Times melder at kinesiske myndigheter har utkommandert militære veteraner og medlemmer av kommunistpartiet til å melde seg for tjeneste på Foxconn-fabrikken. Observatører tror disse vil ha vanskeligheter med å utføre arbeidsoppgavene som trengs for å holde produksjonen oppe. Fabrikken er eid av et taiwansk selskap, og mange mener den kinesiske staten vil nasjonalisere hele fabrikken.

Rekordhøy smitte i Beijing

Også i Beijing stiger smittetallene, med sporadiske demonstrasjoner.

Kinas hovedstad Beijing har stengt ned kontorbygg, museer og parker etter at smittetallene steg de rekordhøy 1.438 lokale infeksjoner tirsdag morgen. Personlig undervisning er også suspendert. De siste tallene er mer enn det dobbelte av lørdagens smittetall, da 207 smittede ble lokalisert. (SCMP)

Apple supplier Foxconn’s China plant hit by fresh worker unrest: Social media (CNA)

China Calls on Veterans and CCP Members to Help an Apple iPhone Factory (Epoch Times)

Coronavirus in China: ‘critical moment’ for Beijing with cases at record high (SCMP)

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.