Uroen ved verdens største Iphone-fabrikk i Zhengzou har nå ført til nedstengning av flere distrikter. Myndighetene skylder på korona, men det ser mer og mer ut som et forsøk å stoppe voldelige protester, som har pågått nærmere en mnd.

Document rapporterte senest onsdag om at protestene har tatt seg opp.

Offisielt kaller myndighetene det ‘koronanedstengninger’, men på sosiale medier som YouTube flommer det nå av rapporter som underminerer denne forklaringen.

Innbyggere i bykjernen får ikke forlate området med mindre de legger fram en negativ koronatest og tillatelse fra myndighetene.

De blir også oppfordret til å ikke gå ut med mindre det er strengt nødvendig, ifølge lokale myndigheter.

Restriksjonene vil vare fem dager fra midnatt fredag og omfatter mer enn 6 millioner mennesker, rundt halvparten av byens befolkning.

Innbyggerne i åtte distrikter må også ta PCR-test daglig i perioden.

Store demonstrasjoner

Ordren kom dagen etter at det brøt ut voldelige protester ved byens enorme fabrikkompleks.

Fabrikken, som eies av taiwanske Foxconn, har også vært koronastengt i mer enn måned fordi det har spredt seg smitte på sovesalene til de ansatte.

I oktober lakk det ut bilder av ansatte som forlot anlegget til fots etter anklager om dårlige forhold der. Lokalregjeringen i Zhengzhou sa onsdag at byens utbrudd fortsatt er «alvorlig og komplisert».

Korona, lønn og forhold

Videoer fra onsdagens demonstrasjoner viser hundrevis av arbeidere som protesterer. Noen blir konfrontert av folk i beskyttelsesdrakter og opprørspoliti, og én person blir slått i hodet med en klubbe.

Et annet klipp fra en direkteoverført video viser flere titall arbeidere som konfronterer politibetjenter og en politibil mens de roper «Forsvar våre rettigheter!»

Protestene er blitt satt i sammenheng med koronarestriksjonene, lønn og forholdene ved anlegget. Kinesiske myndigheter sperret tidligere i november av tilgangen til industrisonen der anlegget ligger.

Foxconn: Teknisk feil

Foxconn sier i en uttalelse torsdag at selskapets lønnssystem ble rammet av en teknisk feil.

– Våre folk har undersøkt saken og oppdaget en teknisk feil … Vi beklager feilen og garanterer at den faktiske lønna er den som er avtalt, skriver selskapet. (NTB)

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.