Kina investerer store summer og ressurser i å produsere roboter av ulike slag. Det nye stadiet i automatisering er at man har såkalte dark factories, mørke fabrikker, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til E24.

Begrepet brukes om fabrikker med så lite menneskelig aktivitet at det rett og slett ikke lønner seg å skru på lyset. «Kina har gått aggressivt til verks med automatisering og robotisering for å holde fabrikkene sine konkurransedyktige. I tekstilindustrien er det nå så få arbeidere enkelte steder at de går rundt med hodelykt».

Reuters besøkte nylig et stort lager utenfor Shanghai der et titalls menneskelignende roboter øvde på å brette T-skjorter, smøre sandwicher og åpne dører. De nye arbeiderne trener på oppgavene 17 timer i døgnet.

«Tenk deg at robotene våre en dag monterer seg selv i vår robotfabrikk», uttalte Yao Maoqing, partner i Agibot, til nyhetsbyrået. Selskapet spesialiserer seg på utvikling av menneskelignende roboter. I januar 2025 masseproduserte Agibot 1000 roboter, ifølge egne nettsider.

Andreassen peker på at mange av robotene vil havne i servicenæringen også. Han forteller at han selv nylig ble servert sushi av en robot på en restaurant på Fornebu utenfor Oslo.

Han liker det ikke, men tror at «dette er fremtiden. Om noen år kommer vi til å ha roboter som lager kaffe til oss. Når du reiser til Granca, trenger du ikke låse døra, for roboten kan ta bilder og angripe eventuelle inntrengere. Det er bare fantasien som setter grenser».

Oslo: Roboten Bella rydder etter maten i omsorgs-leiligheter

Roboter i halvmaratonløp i Kina

Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier til E24 at Kina er helt ledende når det gjelder automatisering og robotisering. «Både på det tekniske, men også på de menneskelige ressursene det er behov for til å koordinere det».

Selv om selve produksjonen kan være automatisert, peker Gåsemyr på at det er behov for både mange hender og stor kompetanse for at automatiseringen skal fungere.

«Når det gjelder digital teknologi, blir Kina stadig mer ledende på flere områder. De har lagt ned en vanvittig innsats både når det gjelder den kommersielle biten og med å tilrettelegge for og intensivere produksjon», sier han.

Kinesiske myndigheter har gitt mer enn 20 milliarder dollar til utvikling av menneskelignende roboter det siste året, ifølge Reuters, som har sett på offisielle kunngjøringer.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?»!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.