Gjesteskribent

Tyson Foods’ kjøttfabrikk i Holcomb, Kansas. Foto: Adam Shrimplin / Reuters / Scanpix.

Tre av de største foredlingsanleggene for svinekjøtt i USA, som til sammen står for 15 prosent av svinekjøttproduksjonen i landet, har måttet stenge på ubestemt tid på grunn av koronaviruset, melder CNN.

Fabrikkene det dreier seg om, er Smithfield Foods i Sioux Falls (South Dakota), JBS i Worthington (Minnesota) og Tyson i Waterloo (Iowa).

Foruten fabrikken i Waterloo stengte Tyson Foods, som er en av de største matvareprodusentene i USA, også kjøttfabrikken i Logansport (Indiana) for å teste de ansatte for koronaviruset.

– Det vil bli avlivet millioner av dyr – kyllinger, griser og storfe – på grunn av stengingen av fabrikkene, kunngjør Tyson Foods, som sysselsetter omtrent 100.000 personer.

– Det vil bli begrenset tilbud av våre produkter tilgjengelig i dagligvarebutikker helt til vi er i stand til å gjenåpne fabrikkene som for øyeblikket er stengt, melder Tyson Foods over en helsides annonse som søndag ble offentliggjort i Washington Post, New York Times og Arkansas Democrat-Gazette. Selskapets styreleder John Tyson advarer i annonsen om at «matforsyningskjeden bryter sammen».

Stengningen av fabrikken i Iowa kom etter flere ukers offentlig press, skriver CNN. Produksjonen hadde allerede avtatt fordi mange av de 2800 arbeidstakerne hadde blitt syke, og lokale helsemyndigheter koblet Tyson-anlegget til 182 tilfeller – nesten halvparten av de totale tilfellene i distriktet.

Tre ansatte ved fabrikken i Iowa sier til CNN at de er bekymret for at det ikke er blitt gjort nok for å beskytte dem mot covid-19. En arbeider mente det var nesten umulig å holde avstand til andre.

På spørsmål fra CNN om disse påstandene sa Tyson Foods at foredlingsanleggene ble desinfisert daglig. Styreleder Tyson skrev i annonsen søndag at selskapet har iverksatt tiltak for å beskytte sine arbeidere, som å ta temperaturen og kreve ansiktsmasker i alle sine anlegg. Han la til at selskapet utbetaler bonuser til førstelinjearbeidere og truckførere, i tillegg til å donere mat til lokalsamfunnene.

Hva med matvareberedskapen?

Det som nå rammer USA, vil kunne ramme flere land. FN har også varslet at det kan bli matmangel, på grunn av koronaviruset. Men som den globalist-organisasjonene FN er, er deres løsning at grensene holdes åpne, slik at matvarer fortsatt kan krysse land og hav, samt at ingen må hamstre, stenge grenser, bli proteksjonistisk eller få panikk.

Norge har lav selvforsyningsgrad. Av befolkningens totale energibehov dekkes bare omlag 40 prosent i eget land. Dekningen er lavest på frukt og grønt. Norge har bedre dekning på kjøtt, selv om vi importerer mye ost og kjøtt også. EU har den fordelen at landene i unionen kan sende dette tollfritt til Norge.

I kjølvannet av koronakrisen er det viktigere enn noen gang at økt sjølforsyning kommer på dagsordenen. Selvforsyningsgraden må økes så mye som mulig, kornlager må komme på plass igjen, og det må bli slutt på nedbygging av matjord. «Ja til økt selvforsyning», skriver Nationen på lederplass.

En plan for hvordan Norge skal brødfø sitt eget land i tiden som kommer, er å forvente fra Solberg-regjeringen snarest.

Det handler også om å styrke matvareberedskapen Vi ser at Kasakhstan og Russland nå vil reservere hvete og andre basismatvarer for sin egen befolkning. Flere vil nok følge i samme spor.

Det vil nok være klokt, for ikke å si nødvendig, å ligge litt i forkant i forhold til neste vinter og vår. Ikke minst i et land som Norge, hvor vekstsesongen er kort. Om man ikke stoler på at regjeringen får fart på norsk selvforsyning og kan trygge forsyningskjedene, er det kanskje en ide å ta saken i egne hender og  bruke denne våren til å dyrke egne grønnsaker. For den som fortsatt har tilgang til en jordlapp.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!