Flere medier rapporterer at noen titalls mennesker har testet positivt på delta-varianten av Covid-19 i Putian, sør i Kina. Det har fått kinesiske myndigheter til å isolere byen, og hele byens befolkning på 3,2 millioner innbyggere vil nå bli testet. Spørsmålet er om man i det hele tatt kan stole på kinesiske myndigheter.

NTB-AFP fremstiller saken slik:

Kina massetester og stenger skoler for å få bukt med smitteutbrudd

Flere byer i Sør-Kina har stengt skolene og gitt ordre om testing av flere millioner tirsdag for å få kontroll over et utbrudd av koronasmitte blant skolebarn.

I byen Putian skal alle de 3,2 millioner innbyggerne testet etter at et utbrudd av deltavarianten har ført til at over 100 mennesker er smittet. Utbruddet spores til en mann som kom tilbake fra Singapore og som utviklet symptomer etter å ha gjennomført en 14 dager lang karatene. Mannens tolv år gamle sønn og en klassekamerat var blant de første som fikk påvist smitte i utbruddet.

Flere enn 36 skole- og barnehagebarn er smittet i det som er det første større skolerelaterte utbruddet i Kina siden pandemien startet. De fleste unge barn er fortsatt uvaksinert, til tross for at det er satt over to milliarder doser i landet.

Også Xiamen, Putians naboby, har stengt skolene og innstilt langdistansebusser på grunn av utbruddet. (©NTB)

Denne meldingen kom tolv minutter etter at NTB rapportere følgende fra Norge:

Det siste døgnet har 14 personer fått påvist koronaviruset i Trondheim kommune. Det er en nedgang fra helgen da det ble registrert 131 smittetilfeller. (NTB)

En hel verden har blitt stengt ned, og hele den globale økonomien, minus den kinesiske, har fått seg en alvorlig knekk. Likevel skaper altså nyheten om et smitteutbrudd blant noen titalls mennesker i en kinesisk millionby nesten ingen har hørt om, overskrifter på den andre siden av kloden. Er det ikke underlig?

It’s been more than year since an outbreak of a new strain of coronavirus was first reported in Wuhan, China. Declared a pandemic by the World Health Organization in March, 2020, it has now infected more than 200 million people worldwide. (SCMP)

Her på Document har vi skrevet flerfoldige artikler om Covid-19 og utbruddet som uten noen som helst tvil startet i Wuhan, de fleste av dem har omhandlet nyheter og vinklinger NTB og andre norske hovedstrømsmedier sjelden eller aldri viderebringer, men her finner du alle våre artikler med emneord Wuhan.

Det er velkjent at Kina, i motsetning til nesten alle andre land i verden forsøker seg på en null-visjon når det gjelder denne virussykdommen. Ser vi på grafene, og leser internasjonale nyhetsbyråer som Reuters, kan det se ut til at de har lyktes med denne strategien.

Ser vi på grafene fra Worldometer, kan det også se slik ut:

Graf over Kinas koronatall siden starten av utbruddet og til september 2021. Skjermdump: Worldometer

Den tilsvarende grafen for Norge, ser slik ut:

Skjermdump: Worldometer

Her står tallene fra Worldometer side ved side. Norges til venstre, Kinas tall til høyre.

Synes også du det er underlig at landet der Kina-viruset oppsto, som har en befolkning flere hundre ganger større enn Norges, ikke har blitt hardere rammet, og at Kinas økonomi går så det griner, nedstengningene til tross?

For first time since July, China reports no new local COVID-19 cases (Reuters)

China’s Covid-zero crackdown (Quartz)

China’s secret deal with WHO to hide origins of Covid: Report claims World Health officials missed chance to stop pandemic after ‘aggressive’ influence campaign by Beijing led to questions about lab leak theory being dropped (Daily Mail)

Chinese city seals highways, closes public venues amid new COVID-19 outbreak (Zee News)

Chinese City With COVID-19 Outbreak Stops Buses, Trains (Epoch Times)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.