Tysklands statsminister Olaf Scholz måtte avlegge sin tredje PCR-test på 24 timer, da han natt til fredag ankom Beijing. Scholz møter sterk kritikk for sitt besøk. Mange viser til hva den tyske etterretningssjefen Thomas Halderwang sa i en parlamentshøring i oktober: – Kina er en større trussel enn Russland.

Det var en veldig spesiell mottakelse som var forberedt for statsminister Olaf Scholz på Beijing flyplass. Folk i hvite beskyttelsesdrakter rullet ut den røde løperen foran hans fly. Imidlertid tok det noen minutter for ham å komme ut. Scholz måtte avlegge en tredje PCR-test for innreise til Kina – etter ytterligere to de siste 24 timer før avreise fra Berlin. Prøven ble tatt av en medreisende tysk lege, men under kinesisk tilsyn. (Focus)

Som da Scholz møtte Putin rett før Russlands angrep på Ukraina, ble det ikke noe håndtrykk mellom de to statslederene, men i motsetning til resten av delegasjonene, benyttet de to ikke munnbind i sine første samtaler.

Skjermdump: Focus

Kritikk

Før avreisen publiserte Scholz et innlegg i Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ):

Det har gått tre år siden min forgjenger sist besøkte Kina. Tre år der utfordringene og risikoene har økt – her i Europa, i Øst-Asia og selvfølgelig også i tysk-kinesiske forhold. Tre år der verden har endret seg dypt. På den ene siden på grunn av Corona-pandemien, på den andre siden på grunn av Russlands krig mot Ukraina med sine alvorlige konsekvenser for den internasjonale orden, for energi og matforsyning, for økonomien og prisene over hele verden.

Nettopp fordi det i denne situasjonen ikke er noe alternativ å holde frem som vanlig, reiser jeg til Beijing. Slike møter var ikke mulig på lang tid på grunn av pandemien og Beijings strenge koronapolitikk. Den direkte samtalen er desto viktigere nå. (FAZ)

Scholz og regjeringen har de siste ukene fått sterk kritikk for sin håndtering av kinesiske investeringer i Hamburg havn.

Den kinesiske shippingkjempen Cosco ønsker å skaffe seg en 35 prosents eierandel i havnen i Hamburg. Saken er blitt en het politisk potet for Scholz.

De tyske tv-kanalene NDR og WDR meldte torsdag at den tyske statsministerens kontor vil si ja til transaksjonen, til tross for motstand fra seks forskjellige departementer i den tyske koalisjonsregjeringen.

Lørdag får AFP opplyst av EU-kommisjonen at den advarte Tyskland om handelen for flere måneder siden. Årsaken er bekymring for at sensitiv informasjon om aktiviteten i havnen kan bli oversendt kinesiske myndigheter. (NTB/Document)

Hashtagen #ScholzIstEineSchande (Scholz er en skam) trender på Twitter, og besøket til Kinas sterke leder har gitt mange brukere god anledning til å harsellere og kritisere Scholz.

Verst svir nok den indirekte kritikken ved at mange viser til hva sjefen for Bundesamt für Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang sa i en parlamentshøring i oktober.

– Kina er en større trussel enn Russland. Russland er en storm, mens Kina er klimaendringer. (Focus)

Karantene-kaos

Scholz’ bevegelsesradius i Beijing er veldig begrenset. Han kan bare pendle mellom Diaoyutai State Guest House og The Great Hall of the People. Dette skyldes det tøffe kinesiske korona-regimet. Scholz og de medfølgende ansatte, gründere og journalister – totalt mer enn 60 personer – er strengt isolerte under sitt elleve timers opphold. Alle som kommer inn i denne «kanslerboblen» må være i karantene i ti dager. I alle fall de på kinesisk side.

En annen kuriositet er at for å unngå karantene for flymannskapet, er kanslerens regjeringsfly parkert i Sør-Korea mens det venter – 1000 kilometer fra Beijing.

Som vanlig er på slike statsbesøk, har Scholz med seg næringslivstopper. Denne gang har tolv tungvektere fra tysk industri; sjefer fra Volkswagen, Deutsche Bank, BASF, BMW og Siemens, fått plass

Selv om gruppen av ledere er mye mindre enn vanlig, kan ikke inntrykket av at Scholz også kommer som en omreisende selger, bestrides. (Focus)

Scholz auf China-Expedition: Kein Handschlag für unseren Kanzler (Focus)

Les også:

Germany Selling Critical Infrastructure to China

 

Kina: Arbeidere flyktet fra verdens største iPhone-fabrikk

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.