Mateusz Morawiecki i den gamle møtesalen ved universitetet i Heidelberg den 20. mars 2023. Foto: Uwe Anspach / DPA via AP / NTB.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki advarte mandag EUs maktelite mot å ignorere nasjonale forskjeller og etablere en europeisk superstat.

Noe slikt vil svekke Europa og utløse en rekke opprør, spår han. Europa er sterkt takket være nasjonenes mangfold, mener Morawiecki.

Den polske statsministerens advarsel kom i en tale han holdt om Europas fremtid og utfordringer ved universitetet i Heidelberg i Tyskland, går det frem av en melding fra Associated Press (AP) som er offentliggjort av ABC News.

Gitt at Polen er blant Ukrainas viktigste allierte, fikk Ukraina-krigen naturlig nok en sentral plass i den polske statsministerens tale. Men Morawiecki unnlot altså ikke å peke på EUs interne problemer heller:

«I Europe kan ingenting beskytte nasjonene, deres kultur og deres sosiale, økonomiske, politiske og militære sikkerhet bedre enn nasjonalstatene», sa Morawiecki. «Andre systemer er illusoriske eller utopiske.»

«Vi trenger et Europa som er sterkt takket være sine nasjonalstater, ikke et Europa som er bygd på ruinene av dem», insisterte Morawiecki i talen, som varte i mer enn en time.

Den polske regjeringen har i mange år ligget i strid med Brussel, og anklager EU-eliten for å motarbeide Polen av politiske grunner, ikke minst hva angår unionens anklager om manglende demokrati og press for å akseptere fremmedkulturell innvandring og kjønnsideologi, foruten kritikk av det polske rettsvesenet.

Men Polens moralske vekt i EU har økt på grunn av innsatsen i Ukraina-krigen, samt fordi polske advarsler mot gassimport fra Russland til Tyskland viste seg å stemme. Det var derfor en selvsikker Morawiecki som talte om Europas fremtid ved et prestisjefylt, en ære som tidligere har tilfalt både Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris og Tysklands statsminister Olaf Scholz i Praha.

Morawiecki unnlot heller ikke å kritisere vertsnasjonen for talen hans. Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder satte hele Europa i fare med sin prorussiske politikk, sa den polske statsministeren ifølge den regionale tyske allmennkringkasteren Südwestrundfunk (SWR). Morawiecki siktet utvilsomt til Schröders rolle i å øke den tyske gassimporten fra Russland.

Den polske statsministeren advarte også mot ytterligere sentralisering av EU, tok til orde for mer likeverdige internasjonale relasjoner, og advarte unionen mot å gjøre seg avhengig av Kina, opplyser SWR.

Morawieckis visjon for Europa er mer nasjonalisme og mindre EU i en virkelighet der de sentraleuropeiske statene vil få større vekt, oppsummerer Warszawa-korrespondent Philip Fritz i Die Welt.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.