Polens statsminister Donald Tusk og hans tyske kollega Olaf Scholz under en pressekonferanse i Berlin den 12. februar 2024. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB.

Polens stats­minister Donald Tusk var mandag i forrige uke på offisielt besøk hos Tysklands statsminister Olaf Scholz, og sentralt i samtalene mellom de to lederne stod naturlig nok krigen i Ukraina.

Men Tusk kom også med noen bemerkelsesverdige uttalelser før besøket hos Scholz, der migrasjon også var et tema, melder det tyske nyhetsmagasinet Focus.

Før avreise til Berlin sa Tusk dette til polske medier om ukontrollert masse­innvandring:

«Dette er et spørsmål om den vestlige sivilisasjonens overlevelse.»

Senere, rett før møtet med den tyske statsministeren, utdypet han poenget:

«Vi må våkne opp og forstå at vi må beskytte grensene våre. Hvis vi er åpne for all slags migrasjon, vil vår verden bryte sammen.»

Uttalelsene var oppsiktsvekkende til å komme fra Tusk, som har vært en lojal EU-apparatsjik i sin tid som medlem av Brussel-eliten, men i Skandinavia ser de likevel ikke ut til å ha blitt registrert der og da av andre enn Den korte avis og HRS.

Disse viser også til uttalelser som en polsk statsviter har gitt til Die Welt:

«Den vesentlige forskjellen mellom Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) er at Tusk er rede til å forhandle og gjerne vil oppnå noe i Europa. Men på migrasjonsfeltet vil han være hard», sier Adam Traczyk, leder for tenketanken More in Common Polska.

Det finnes en rød linje for Tusk, mener Traczyk:

Ifølge eksperten vil det ikke bli noen politikk for omfordeling av flyktninger og asylsøkere i Europa med Tusk. «Dette er ikke bare hans personlige holdning, men snarere hele Polens allmenne holdning.»

Tusks uttalelser reiser minst to spørsmål:

Er det tomme fraser som simpelthen er beregnet på lureri av velgerne i hjem­landet, eller kommer Tusk rent faktisk til å forsvare Polen mot masse­innvandring? Hvis han vi gjøre den, har han en forholdsvis enkel jobb der, siden Polen har et vanskelig språk og en i europeisk sammenheng lite godfjottet befolkning, og ikke vesteuropeisk velferd.

Og vil hans angivelige omsorg for den vestlige sivilisasjonen begrense seg til Polen? Sjefen for EUs grensepoliti sa nylig at grensekontroll umulig kan lykkes. Kan han regne med press fra Polens statsminister om å gjøre jobben sin og forsvare EUs yttergrenser?

 

Grensekontroll kan umulig lykkes, sier sjefen for EUs grensebyrå

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.