Over 50 millioner kinesere lever pr. idag i covid-nedstengte byområder. I tillegg kommer 40 millioner som er omfattet av delvis nedstengning samt flere mellomstore byer under varierende grad av nedstengning. Godt over 90 millioner kinesere har sine daglige aktiviteter begrenset på grunn av covid. Shanghai-børsen er denne uken kraftig ned.

Hong Kong kjørte tidligere en likeså restriktiv linje som resten av Kina, men synes i slutten av januar å ha gitt opp. Om vi betrakter Hong Kong som et eget land har det for øyeblikket verdens høyeste covid-dødsrate. Om Shanghai og andre store kinesiske industribyer skulle rammes like hardt, vil det lamme en rekke forsyningskjeder verden over.

Fastlands-Kina er allerede begynt å omdirigere flyvninger fra Shanghai og har iverksatt delvis nedstengning denne uken. Det har tidligere vært sporadiske nedstengninger i Shanghai, men med det potensielle omfanget av denne siste bølgen kan komme til omfattende nedstengninger.

Det er en undervariant av omicron, BA2, som sprer seg i Kina. Kommer den ut av kontroll kan det få vidtrekkende konsekvenser for økonomi og forsyningskjedene verden over. Det som skjer i Kina de kommende ukene kan komme til å påvirke oss.

 

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.