Taiwan styrker sine bånd til EU/USA og forbyr eksport av visse høyteknologiske varer til Russland og Hviterussland. 

Mikroprosessorer med klokkefrekvenser som overstiger 25 MHz er blant produktene med eksportbegrensninger, ifølge DigiTimes Asia.

Årsaken til at også Hviterussland står på listen er at de kan bidra til at Russland allikevel får tilgang på disse varene.

Taiwans forhold til Kina er blitt forverret etter Russland invaderte Ukraina. Dette bekymrer både EU og USA ettersom Taiwan er en så viktig eksportør av mikrochips. 

For å sikre de teknologiske forsyningskjedene og for å hindre skade fra handelspartnere som benytter seg av annet enn markedsmessige virkemidler, er det blitt ført samtaler mellom Taiwan og EU/USA, noe som blant annet har resultert i USA-Taiwan-initiativet om handel i det 21. århundre.

Det er vanskelig å tolke ‘handelspartnere som benytter seg av annet enn markedsmessige virkemidler’ som annet enn et spark til Kina – og Kinas utenriksdepartement har twitret en advarsel:

USAs handelsminister Gina Raimondo sier at man ikke kan sette en pris på Amerikas nasjonale sikkerhet:

– Faktum er at USA kjøper 70 prosent av sine chips fra Taiwan. Disse chipsene er nødvendig for vår sikkerhet.

Halvledere sto for 32,0 prosent av Taiwans totale eksport i 2021. De største markedene er Kina, Hong Kong, Singapore og USA.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.