– Japan og USA kan ikke forsvare Taiwan om Kina angriper og det forstår de i Beijing, sier Japans tidligere statsminister Shinzo Abe. 

Japans tidligere statsminister Shinzo Abe overrasket sine medborgere da han i en TV-tale sa at Japan burde bli en atommakt for å kunne forsvare seg mot Kina. I lys av invasjonen i Ukraina, et land som ikke har atomvåpen, bør Japan vurdere ideen om å dele atomvåpen med allierte ved å la dem basere våpnene på japansk jord.

Japan er eneste land som har vært mål for atomvåpen under krig. Etter annen verdenskrig da byene Hiroshima og Nagasaki ble ødelagt, har Japan vært talerør for avskaffelse av atomvåpen. 

Abe sammenlignet ideen med Europa der USA har noen av sine atomvåpen på sine alliertes territorium – og føyde til at mange japanere sannsynligvis ikke kjenner til muligheten:

– I Nato deltar Tyskland, Belgia, Nederland og Italia i atomdeling. Vi må forstå hvordan sikkerheten opprettholdes i verden og ikke anse åpen diskusjon som tabu.

I Abes tid som statsminister 2012 til 2020 øket forsvarsutgiftene til rekordnivåer og han ba om at den pasifistiske japanske grunnloven ble endret for å tillate et mer robust forsvar av landet. 

Abe ser for seg at Japan og USA vil anse en eventuell konflikt mellom Kina og Taiwan som en nødsituasjon de ikke kan gripe inn i. Abe har oppfordret USA til entydig å forplikte seg til å forsvare Taiwan siden det bare er 110 kilometer fra Japans sydvestligste bebodde område til Taiwan.

– En nødsituasjon for Taiwan er også en nødsituasjon for Japan og dermed en nødsituasjon for den japansk-amerikanske allianse. Beijing erkjenner dette. Et sterkt, blomstrende Taiwan som garanterer frihet og menneskerettigheter er i Japans og hele verdens interesse, sa Abe.

Med Ukraina som bakteppe spør japanerne seg hvor mye amerikanske sikkerhetsgarantier er verdt. Ukraina ble i 1994 gjennom The Budapest Memorandum (se også Wikipedia) garantert territoriell integritet av USA og Storbritannia mot at landet ga fra seg sine atomvåpen til Russland – men å stagge en atommakt innebærer eksistensielle trusler for alle involverte.

USA hevder gjerne at deres allianseforpliktelser er bunnsolide, men da Kina okkuperte filippinske Mischief Reef i Sydkinahavet i 1995 og bygget militærbaser, gjorde USA lite annet enn å snakke nedsettende om kineserne.

 

Les og del!

Japan skjerper tonen overfor et svekket Russland om omstridte øyer

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.