Med krigen i Ukraina har Japan merkbart endret tonen i sine diplomatiske bestrebelser på å få tilbake øygruppen Kurilene som Sovjetunionen okkuperte på slutten av annen verdenskrig. 

Ved å okkupere øyene måtte Sovjetunionen gi avkall på en nøytralitetspakt med Japan. Øyene er pr. idag underlagt Russland, men russerne har tilbudt seg å overlevere to av øyene. At det ikke er skjedd og at det ikke er kommet til en løsning på denne mer enn 75 år gamle tvisten, er årsak til at partene fremdeles ikke har inngått en fredstraktat. 

Ettersom en fredstraktat er usannsynlig i dagens politiske klima, har statsminister Fumio Kishidas retorikk hardnet til. Han har droppet det nyanserte, diplomatiske språket som ble brukt av forgjengeren Shinzo Abe, og krever at forhandlingene om en diplomatisk løsning fremskyndes. 

Han beskriver øyene som «japansk territorium under ulovlig okkupasjon» av Russland. Øyene utgjør den sørligste enden av Kuril-arkipelaget.

Japan omtalte øyene som «japansk territorium» frem til rundt 2018 da Abe-regjeringen modererte omtalen til «øyer Japan har suverenitet over» og at Russlands okkupasjon var «uten lovlig grunnlag» heller enn «ulovlig».

Da Abe møttes med Putin i Singapore samme år, bekreftet partene  at de ville fremskynde samtalene mot en traktat basert på en felleserklæring fra 1956 mellom Japan og Sovjetunionen. Denne erklæringen fastslo at Moskva ville «overføre» to av de fire omstridte øyene – Shikotan og Habomai – til Japan når en fredstraktat måtte bli inngått.

Tokyo Review: Putin’s Invasion Is a Turning Point in Japan’s Relations with Russia

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.