Fra Tokyo, Japan. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Hiro Komae

Japan krever en unnskyldning fra Russland etter at en japansk diplomat ble pågrepet og behandlet på en måte som japanerne sier «ikke er til å tro».

Russiske myndigheter har anklaget diplomaten for spionasje og erklært ham som «persona non grata» (uønsket), ifølge NTB-AFP.

Japan avviser påstanden. Ifølge en talsmann fikk diplomaten bind for øyene, mens både hender og hode ble presset slik at han ikke kunne bevege seg under pågripelsen.

– Deretter ble han avhørt på en svært ubehagelig måte, sier talsmann for den japanske regjeringen, Hirokazu Matsuno.

Det er strenge internasjonale regler for hvordan diplomater skal behandles, selv ved mistanke om lovbrudd i det aktuelle vertslandet. Om den påståtte behandlingen  av denne japanske diplomaten stemmer, har Russland her begått et klart brudd med disse overenskomstene.

– Japan protesterer kraftig mot disse utrolige handlingene, legger Matsuno til.

Diplomaten er nå løslatt og skal etter planen forlate Russland onsdag, ifølge Matsuno.

I Tokyo er Russlands ambassadør innkalt på teppet. Han avkreves en formell beklagelse for det japanske myndigheter mener er et brudd på Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem.

Russland regner Japan som en fiendtlig stat som følge av landets oppslutning om de vestlige sanksjonene mot Russland i kjølvannet av krigen i Ukraina.

 

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.