Kunder i en butikk i Hongkong ser på fiskeprodukter fra Japan den 12. juli 2023. Produktene ventes å forsvinne fra butikken når Japan begynner å slippe ut kjølevann fra Fukushima. Foto: Louise Delmotte / AP / NTB.

I løpet av sommeren skal Japan begynne med utslippet i Stillehavet av 1,3 millioner tonn renset/behandlet kjølevann fra det nedsmeltede atomkraftverket i Fukushima. Utslippet er ventet å ta 20–30 år.

Atomkraftverket ble ødelagt av et kraftig jordskjelv med en påfølgende tsunami som skylte inn over området i mars 2011. I løpet av de 12 årene som har gått siden katastrofen, har det radioaktive kjølevannet som er brukt til å kjøle ned det ødelagte atomkraftverket, blitt samlet i store tanker på land. Nå er tankene fulle, og området har ikke plass til flere tanker. Planen er å lede vannet, som man forsikrer vil være behandlet og fortynnet, kontrollert ut i Stillehavet.

Vannet er blitt renset for farlige radioaktive stoffer i henhold til internasjonale rutiner og standarder. Bare tritium har de ikke klart å fjerne. Tritiert vann, der den normale isotopen av hydrogen er erstattet av tritium (3H), er ikke til å skille fra vanlig, ikke-radioaktivt vann med dagens teknologi.

Gang på gang har representanter for den japanske regjeringen forsikret skeptiske naboland om at det er trygt å slippe ut vannet. Nå sist på et møte i ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) i Jakarta hvor også Kina og Sør-Korea møtte i tillegg til Japan. Utenriksminister Hayashi forsikret ifølge Japan Times om at det er trygt å slippe ut vannet, og at internasjonale rutiner vil bli fulgt.

Videre siterte Hayashi fra en rapport som det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, kom med 4. juli, hvor det ble konkludert med at planen for utslipp av vannet var på linje med internasjonale sikkerhetsstandarder og ville ha «ubetydelig radioaktiv innvirkning på folk og miljø». Den gjenstående radioaktiviteten vil være under den mengden som naturlig blir utviklet hvert år.

Tokyo sier at deres grense for utslipp av tritium, som er mindre enn 22 000 milliarder becquerel (Bq) per år, er strengere enn andre lands grense, inkludert Kinas. Dette er ikke bare på grunn av at vannet er renset for radioaktive stoffer, men også fordi utslippet av vann vil være litt om gangen og derfor ta lang tid. De regner med to–tre tiår. I tillegg vil det rensede vannet være kraftig uttynnet når det slippes ut.

Japans standarder er i samsvar med internasjonale standarder. For utslipp av tritium i sjøvann er det mindre enn 60 000 Bq/l vann per år.

Selv om det var skepsis til stede, var det bare Kina som satte seg imot, noe de også tidligere har gjort. De kalte vannet forurenset vann (contaminated water), men Japan var nøye med å påpeke at det var behandlet vann (treated water). En kampanje på kinesiske sosiale medier for å boikotte japansk kosmetikk har hatt en viss suksess, opplyser Japan Times. Argumentasjonen er at vannutslipp fra atomkraftverket er farlig for helsen. Dette kan se ut til å ha gått ut over enkelte japanske kosmetikkfirmaer allerede.

16. juli går Kina enda hardere ut mot japansk import. Denne gang gjelder det fisk. De sier nei takk til det som en gang var ettertraktede fiskeprodukter fra Japan.

“As a preventive measure, once Japan discharges the wastewater into the sea, the Hong Kong city government will immediately ban all aquatic products from 10 prefectures in Japan,” the Hong Kong government said Wednesday.

Importforbudet fra Japans største importør av sjømat vil merkes godt for den lokale fiskeindustrien som fremdeles sliter med konsekvensene etter katastrofen i 2011.

Sør-Korea har også vært veldig skeptisk til utslippet av vann fra Fukushima, skriver The Diplomat. Nå er skepsisen mindre. Det skyldes tøværet som er oppnådd mellom landene de siste månedene.

Mellom Japan og Sør-Korea hadde det i lang tid vært et dårlig forhold på grunn av den lange og brutale japanske okkupasjonen av Korea-halvøya mellom 1910 og 1945, hvor bl.a. koreanske arbeidere ble tvunget til å jobbe gratis for japanerne, og koreanske kvinner ble tvunget til å jobbe i bordeller.

Nå er begge lands presidenter, Kishida og Yoon, interessert i å bedre forholdet, og i siderommene til G7-møtet i Hiroshima i mai hadde de det tredje bilaterale møtet på to måneder. Men med Japans planer om utslipp av Fukushima-vannet i Stillehavet kunne tøværet som hadde blitt oppnådd, ha blitt til uvær. Likevel ser det per nå ut til at interessen fra begge parter for fortsatt godt vær, er større enn Sør-Koreas skepsis.

Men sørkoreanerne har stilt krav. De vil ha koreanske fagfolk til stede for å inspisere både rensingen av vannet, fortynningen og utslippet. I mai ankom et team på 21 sørkoreanske eksperter Fukushima. De vil følge arbeidet nøye og ha samtaler med relevante japanske myndigheter og representanter for kraftverket.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver:

Et team av sørkoreanske eksperter ankom Japan søndag for en på-stedet-inspeksjon i forkant av det planlagte utslippet av radioaktivt vann til havet fra det ødelagte kraftverket i Fukushima.

De sørkoreanske tjenestemennene vil ha møter med relevante myndigheter og fagfolk i Japan på mandag, inkludert representanter fra Tokyo Electric Power Co., som driver anlegget.

Også i Japan er det frykt for utslipp av forurenset vann i Stillehavet. Man er redd for at det skal gå ut over fiskeriene.

De lokale fiskerne er redde for at utslippet vil ødelegge mange års arbeid for å gjenoppbygge folks tillit til sjømat fra regionen. Vanlige folk, fiskere og andre, stoler ikke på myndighetenes forsikringer om at vannet er ufarlig. Der myndigheter og fagfolk snakker om behandlet vann, snakker vanlige folk om forurenset vann. Der myndigheter og fagfolk snakker om utslipp, snakker vanlige folk om avfallsdumping.

Slike eufemismer gjør folk mistenksomme, og de føler at myndighetene ikke tar deres bekymringer på alvor. I Fukushima-området har det vært flere protester og demonstrasjoner.

Men utslippet er vedtatt. Og det vil ta mange tiår før tankene er tomme. Opprydding etter en atomkatastrofe er ikke noe venstrehåndsarbeid. Et uheldig resultat kan berøre hele verden.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.