Kategori: Geopolitikk

Vil Putin erobre resten av «Novorossija»?

Onsdag bad den moldovske utbryter­regionen Trans­nistria bønn om «beskyttelse» fra Russland, og lørdag angrep Russland den ukrainske havnebyen Odesa med droner. Vil Putin erobre hele området han omtaler som «Novorossija»?

Les mer»

Evergrande-konkurs ryster Kina. Hva gjør Beijing?

Er eiendoms­giganten Ever­grandes kollaps begynnelsen på en økonomisk krise for Kina? Historien viser at krig kan samle nasjonen mot en felles fiende i krise­tider. Det kan bety trøbbel for Taiwan.

Les mer»

Russlands nærvær på Svalbard ble med ett litt mer truende

Russland signaliserer nå under dulgte trusler at Norge må etter­komme russiske krav på Svalbard. Signalene kommer etter russiske provokasjoner de to siste årene, blant annet en halv­militær parade i Barentsburg.

Les mer»

Beijing avslo å møte Zelenskij i Davos

Beijing avviste Kievs ønske om et møte mellom Kinas stats­minister Li Qiang og Ukrainas president Vladimir Zelenskyj. – Avslaget var en «avvisning», ikke «problemer med tids­planen», hvilket «var et slag for Kiev».

Les mer»

Da Indias stats­minister dro på ferie til det ukjente sydhavs­paradiset Lakkadivene, rant det over på Maldivene

Geopolitikk kan også ha sine under­holdende sider: På de islamske Maldivene er stemningen anti-indisk. Deres nye president orienterer landet i retning av Kina og bort fra sin gamle allierte India. Inderne reiser i hope­tall til Maldivene og da stats­minister Narendra Modi i et forsøk på å skape litt blest om Indias eget sydhavs­paradis Lakkadivene, ble han av et maldivisk regjerings­medlem kalt en «klovn». Det burde hun ikke ha gjort.

Les mer»

Russland kjemper for å beholde innflytelse i sin bakgård

Kina, Tyrkia og europeiske land konkurrerer med Russland om innflytelse i Sentral-Asia, og sentral­asiatiske land ønsker denne konkurransen velkommen. Russland er presset, men har fremdeles mange gode kort på hånden. En viktig aktør i dette spillet er Kasakhstans president Tokajev, som prøver å balansere mellom Russland, Kina, Vesten og Tyrkia.

Les mer»

Stormaktsspill om Arktis: Økt spenning i det høye nord

Russlands angrepskrig mot Ukraina og issmeltingen i det nordlige Ishavet øker spenningene i Arktis. Med et svakere Russland flytter Kina frem sine makt­posisjoner, heter det i en svensk militær analyse som er blant de mer markante ytringene fra svensk side i opptakten til Sveriges NATO-medlemskap.

Les mer»

Globalt maktspill: Maldivenes nye Kina-vennlige islamsk-nasjonalistiske president vil sende indiske soldater hjem

Det pågår et spill om hegemoniet i Det indiske hav. Hovedaktørene er India og Kina med USA, Australia og Japan på engasjert tilskuerplass. Maldivenes nyvalgte Kina-vennlige president sier han ved første anledning vil beordre de 75 indiske soldater ut av det strategisk viktige landet i Det indiske hav.

Les mer»

Kina profiterer på Ukraina-krigen mens Russlands eksport øker miljø­trusselen i Arktis

Kina profiterer på Ukraina-krigen ved at russisk olje­eksport går mot øst. Det betyr også at Den nordlige sjørute i Arktis benyttes oftere og med høyere risiko for mennesker og natur. Råolje har gått langs denne ruten mellom Russland og Kina siden november 2022. Nå bruker russerne også mindre skip.

Les mer»

Japans utslipp av kjølevann fra Fukushima skaper gnisninger med Kina

Snart begynner Japan det langsomme utslippet i Stillehavet av renset, svakt radioaktivt kjølevann fra Fukushima-kraftverket. Utslippet er forskriftsmessig, men Kina reagerer med å stanse import av fiskeprodukter fra Japan.

Les mer»