Kart: imedd.org

Onsdag bad den pro-russiske moldovske utbryter­regionen Trans­nistria, den smale stripen helt øst i landet på venstre bredd av elven Dniester, der det allerede finnes russiske tropper, om «beskyttelse» fra Russland.

NTB meldte i sakens anledning:

Separatistmyndighetene vil be russiske myndigheter om å «innføre tiltak for å beskytte Transnistria i møte med økt press fra Moldova», heter det i en resolusjon vedtatt på en spesialkongress i regionen.

– Det er sosialt og økonomisk press på Transnistria, som er en direkte motsetning til europeiske prinsipper om beskyttelsen av menneskerettigheter og fri handel, står det i resolusjonen.

Resolusjonen har også ført til sammenligninger med februar 2022, da russiske-støttede separatister i Øst-Ukraina ba om beskyttelse mot det de hevdet var ustanselige angrep fra ukrainske regjeringsstyrker.

Lørdag angrep Russland den ukrainske havnebyen Odesa med droner. Minst elleve mennesker ble drept, meldte NTB.

Odesa er ikke langt fra Transnistria, og begge steder er en del av regionen som fra Katarina den stores tid ble kalt «Novorossija», det nye Russland.

Den politiske situasjonen nord for Svartehavet i 1897. Kart: Dim Grits, cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Putin børstet støvet av nettopp denne betegnelsen i en tale den 17. april 2014, som straks vekket mistanken om at han ønsket å gjenetablere russisk dominans over området.

Den russiske presidenten kom også inn på temaet da han nylig ble intervjuet av Tucker Carlson.

Alt dette sett under ett aktualiserer problemstillingen, og reiser spørsmål om hvorvidt resten av Ukrainas Svartehavskyst vil bli mål for nye offensiver fra Russlands side.

Kart: BBC

Slik situasjonen er ved fronten nord for Svartehavet, virker det som et logisk neste skritt fra Putins side.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.